Annons

Annons

Annons

Grupputställning med politiskt budskap

Konstnärer vill visa hur världen ser ut och väcka reaktioner med svart humor.

Side Show, en utställning av Torbjörn Melin och Mats Gardefeldt i Kumla utställningshall. Här med verket "Implosion".

Bild: Peter Eriksson

Konstnärerna och pensionerade bildlärarna Torbjörn Melin och Mats Gardefeldt vill väcka uppseende på biblioteket i Kumla under den närmaste månaden. Deras gemensamma utställning "Side-Show" i Kumla utställningshall vill väcka tankar i ett försök att förändra tillståndet i världen.

–Det vi har gemensamt är en viss ilska, raseri och upprördhet över hur världen ser ut, säger Mats och inflikar att de använt en rejäl portion svart humor under arbetets gång.

– Det är klart att vi också vill väcka opinion. Vi är ju på ett folkbibliotek och har en lista här med litteratur som inspirerat oss, säger Torbjörn.

Annons

Annons

Arbetsboken som är ett synopsis.

Bild: Peter Eriksson

Författarna och debattörerna Naomi Klein, J. P. Netti och Peter Weiss är några i raden. De har använt citat av bland annat dessa och skapat en arbetsbok med "tankefigurer" som också blir en arbetsbok för de collage och målningar som täcker väggarna. "Lyckohjulet", "Exit", "Festung Europa" och "Skråpuken" är några av 20-talet verk och det finns lite till.

Verket "Implosion" står centralt i rummet. Implosion är ett sammanbrott genom ett inre undertryck. Det här föreställer konturerna av EU-länderna, isärsågade och omgivna av blå färg med en stor röd svulst, nästan som uppkastning i området runt Bryssel.

–Vi tänker på stängda gränser, sönderfall eller gå ihop. Men det är något under och vad det är, det är frågan, förklarar Torbjörn.

Side Show, en utställning av Torbjörn Melin och Mats Gardefeldt. Här med ekonomen Milton Friedman och president Barack Obama i skottgluggen.

Bild: Peter Eriksson

Båda tänker att det vore ett ypperligt tillfälle för lärare i skolorna att ta med elever och använda sig av utställningen som en del av undervisningen i samhällsorientering.

Annons

Torbjörn bor i Karlskoga. Mats i Hidinge. De träffades för många år sedan i samband med skoljobb. När kriget i Irak bröt ut 2003 startade funderingarna på att göra något gemensamt med vänster- och antimilitaristisk inriktning.

Annons

–Vi pratade också mycket om samtidskonst och retade upp oss på den, säger Torbjörn.

Side Show, en utställning av Torbjörn Melin och Mats Gardefeldt i Kumla utställningshall. Festung Europa.

Bild: Peter Eriksson

Rent konkret började de träffas på fredagseftermiddagar över en kopp kaffe. De bollade tankar och tänkte material. En arbetsbok växte fram som synopsis till utställningen som nu cirka två år senare är en klar. Allt arbete i projektet är gjort gemensamt. De kallar sig G A G, Guerrilla Art Group. Möjligen är det en parafras på G A A G, Guerrilla Art Action Group som verkade mellan 1969-1976.

"Side Show" pågår mellen den 4 november och 4 december. Vernissage fredag 4 november kl 16-18.


Peter Eriksson

019-15 54 27
peter.eriksson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan