Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro City

Åren går – men Pistvakt består

Det är 20 år sedan de tre bröderna från byn Svartlien mötte publiken för första gången. I kväll, fredag, kommer föreställningen "Pistvakt in concert" till Frimis Salonger.

Tomas Norström, Lennart Jähkel och Jacob Nordenson år 2001. Bilden togs i samband med att Pistvakt-gänget släppte skivan "Gaj å partaj". Arkivbild.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Men vad är det egentligen som gör att Lennart Jähkel, Jacob Nordenson och Tomas Norström drar fulla hus när de framför sin "Pistvakt in concert"?

– Ja, man frågar sig det ... på senare år har vi fått en ny publik, som är så ung att den inte ens kunnat se Pistvakt på tv. Det är ett under att det blivit så väldigt populärt. Men det är nog något med karaktärerna och med historien, konstaterar Lennart Jähkel när NA når honom på telefon.

Pistvakt är kanske mest känt som tv-serien vars första säsong sändes vintern 1998, och den andra hösten 2000. Serien handlar om de tre bröderna Marklund; Sven Erik "Sven-E", Jan Erik "Jan-E" och Olof "Olle", som är söner till den försvunne diplompistvakten Erik. Publiken får följa deras vardag i den lilla norrländska byn Storlien. Från början var faktiskt Pistvakt en pjäs, som hade premiär på Pistolteatern i Stockholm år 1996.

Annons

Annons

– Vi stod och repeterade ända tills det var tre minuter till föreställningens start. Då kom producenten och sa att: "Nu får ni fan sluta". Vi hade en väldigt stor hängivenhet och ville verkligen göra något bra, minns Lennart Jähkel.

Det har även gjorts en långfilm och dessutom har Pistvaktsensemblen ett eget band: "Pistvakt och Pjäx Pistols". Och allt detta började egentligen med ett nummer av tidningen Veckorevyn.

– Ja, vi satt och bläddrade i den och såg en bild från Baywatch. Tomas sa att: "Det får vi väl aldrig vara med i med våra kroppar". Så vi tänkte att vi får göra ett eget Baywatch.

Bryggvakt blev namnet på föreställningen som även den visades på Pistolteatern. Men sedan kom idén att byta ut stranden mot pisten.

– Vi flyttade det hela till fjällen i stället. Men handlingen är ganska likartad, både Bryggvakt och Pistvakt handlar om tre bröder med antimacho-drag. De bor hos sin mamma och har en frånvarande pappa, säger Lennart Jähkel.

Nu är det 20 år sedan Pistvakt såg dagens ljus för första gången. Men Tomas Norström, Lennart Jähkel och Jacob Nordenson drar fortfarande fulla hus när de turnerar med "Pistvakt in concert". Arkivbild.

Bild: Henrik Montgomery/TT

I "Pistvakt in concert" är det Lennart, Jacob och Tomas som står på scenen tillsammans med fyra musiker och två körsångare. Det blir dans, sång och show. Och brödernas karaktärsdrag kommer att definitivt gå att känna igen från tv-serien.

Annons

– De har inte förändrats nämnvärt genom åren. Det är väl för att de redan är fulländade, säger Lennart och skrattar.

Annons

Trots att det nu är 20 år sedan han först mötte publiken som storebror "Sven-E" har Lennart inte tröttnat på karaktären.

– Hade vi kört Pistvakt varje vecka hade det nog varit en annan sak. Men som det är nu hinner man inte tröttna.

Pistvakt kommer fortsätta leva vidare som show ett bra tag till. Men om Lennart får drömma fritt hade han gärna tagit tillbaka konceptet till teaterscenen.

– Teater var ju det första vi gjorde, och det är det jag tycker är roligast. Men det är en sådan jävla apparat, att hyra lokaler och fixa. Men ingenting är omöjligt, det hade varit riktigt kul att få göra det igen.

Vad har Pistvakt betytt för dig?

– Det är något jag är väldigt stolt över att jag har varit med och skapat. Det är fantastiskt roligt att fortfarande få hålla på med.


Caroline Axelsson

019-15 53 63
caroline.axelsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan