
Socialdemokrater i Lekeberg vill skattehöja en krona. Berth Falk, Lennart M Pettersson. Anette Bergdahl och Kjell Edlund.
Bild: Peter Eriksson
En krona mer i kommunalskatt motsvarar 11 miljoner kronor om året. 10 miljoner öronmärker Socialdemokraterna till vård- och omsorgsnämnden som behöver pengarna för att verksamheten ska gå runt 2017 och täcka underskotten. Partiet konstaterar att kommunens budgetar under många år varit kortsiktiga och haft en orealistisk resursfördelning. Dålig budgetdisciplin har tillåtit nämnder att gå med underskott. Därför är höjningen oundviklig.

Anette Bergdahl, socialdemokrat i Lekeberg.
Bild: Peter Eriksson
Annons
Annons
–Men det har varit tufft att gå med på en skattehöjning, säger Anette Bergdahl.
–Det är bra att majoriteten nu tagit sitt förnuft till fånga och lade en stark budget. Men det här räcker bara till att täcka underskotten. Ska vi utveckla verksamheten så måste vi fortsätta effektivisera, säger Lennart M Pettersson.

Lennart M Pettersson, socialdemokrat i Lekeberg.
Bild: Peter Eriksson
– Det kan handla om att hitta nya sätt att arbeta och hitta ny teknik och så vidare, förklarar Kjell Edlund, oppositionsråd,
Edlund förklarar också att målet, i likhet med Lekebergsalliansen, är att ha 2 procent per år som resultat för att kunna bygga upp framtida investeringar. Detta ger 8,5 miljoner kronor per år.
Socialdemokraterna hänvisar också till SKL:s analysgrupp som påpekat att kommunen ska ha 3-5 års perspektiv på budget, att den ska vara brett förankrad, ha rätt resursfördelning och att aldrig fatta orealistiska beslut.
S har tre olika prioriteringar. Den första är att införa barnomsorg på obekväm tid. En förskoleavdelning med två förskollärare vill man ha. Detta är en viktig jämställdhetsfråga och rättvisefråga. Att kunna erbjuda barnomsorg på den tid föräldrar faktiskt arbetar.
Annons

Kjell Edlund, oppositionsråd och socialdemokrat i Lekeberg.
Bild: Peter Eriksson
Annons
– Det handlar inte bara om nätter utan kanske kvällar, helger och morgnar. Att man har en mer flexibel barnomsorg. Så vi har lagt en och en halv miljon till det, säger Edlund.
Anette Bergdahl tror också att det kan vara lättare att rekrytera och behålla personal inom till exempel vård- och omsorg med den här åtgärden.
En andra prioritering är att ha öppet mer på biblioteket. Systemet kallas "meröppet bibliotek" där låntagarna sköter både utlåning och återlämning. 110 000 kronor per år vill S satsa på detta och införa lånekort med chip.
–Alla böcker är chippade så det blir en investeringskostnad för det. Systemet finns på andra ställen i landet, säger Kjell Edlund.
Den tredje prioriteringen är att under tre år satsa 500 000 kronor per år på utbyggnaden av bredbandsfiber. Skanovas förestående nedsläckning av det analoga telefonnätet oroar.
–Många företag sitter ute på landsbygden och det blir omöjlig att jobba utan fiber. Kommunen kan hjälpa till för att få igång det här, säger Lennart M Pettersson.
–Det är viktigt att visa att vi håller i frågan, säger Anette Bergdahl.
Peter Eriksson
019-15 54 27
peter.eriksson@mittmedia.se