Annons

Annons

Annons

Kumla

Kumlabo närmar sig eldprovet i Årets kock

Niklas Edgren hoppas komma till final och drömmer om att vara med i en tv-soffa. Han gick till kvartsfinal i tävlingen Årets kock och under onsdagen kommer ett besked om han går vidare i tävlingen.

Niklas Edgren hemma i köket i Kumla där han gärna flamberar. Den här veckan avgörs om han går vidare till semifinal i tävlingen Årets kock. Tillsammans med ett team från sin arbetsplats blev han nyligen silvermedaljör i matlagnings OS.

Bild: Diana Savina

Matlagning har alltid varit Niklas stora intresse. Ända sedan de goda dofterna från matlagning och bak hemma hos mormor i Kumla letade sig in i hans näsborrar.

–Så jag hoppas att mina barn och barnbarn får samma upplevelse i vårt kök.

Guld och silver blev det i senaste matlagnings OS för Niklas Edgren och hans team.

Bild: Diana Savina

Niklas är nyligen hemkommen från Tyskland med en dagsguldmedalj och en totalsilvermedalj från matlagnings OS tillsammans med Fazer culinary team. Laget har tidigare deltagit i OS 2012 och VM 2014. I senaste VM blev det två guld och en totalseger. I OS tävlade 20 lag om 100 poäng varav halva poängen handlar om hur en femrätters meny och smak byggs upp. Den andra poänghälften gäller hur maten tillagas och vilken teknik som används.

Annons

Annons

Eva Vilhemsson, Dan Assarsson , Niklas Edgren , Andreas Holmqvist, Patrik Strömberg och Niclas Melin.

Bild: Andreas Fredin

– Temat var att ta rätter från sitt hemland och vi valde svenskt smörgåsbord och använde sill, korv och inkokt regnbågslax. Den stompade potatisen smaksatte vi med lite ansjovis, berättar Niklas.

Att använda det mesta av råvarorna finns med som en tanke liksom att det ska vara klimatsmart. Ryggbiten på fisken blev en del av maträtten. Av bukslaget gjordes en korv tillsammans med skaldjuren.

–Och av skalen gjorde vi en skaldjurssoppa till förrätt, berättar Niklas.

Köttet bestod av svensk rapsgris där bland annat griskinden blev en krokett smaksatt med svenskt renhjärta. Grisblodet gjordes till ett crisp smaksatt med hibiskusblomma och en söt plommonsky.

Niklas Edgren använder det mesta av råvarorna liksom att det ska vara klimatsmart mat.

Bild: Diana Savina

Niklas arbetar sedan 2011 inom Fazer där han är inspiratör till att laga god mat. Företaget har cirka 250 restauranger. Niklas besöker de som behöver hans hjälp och det blir många resor över hela landet.

– Men vi bor kvar i Kumla som är tryggt och stabilt för barn.

Han driver även ett eget företag och har tidigare varit köksmästare på Norrtull i Örebro och restaurang Smak i Kumla.

–Jag var med och startade upp båda restaurangerna.

Niklas är ofta ute och handlar råvarot till sitt eget kök och skulle önska lite mer variation i de lokala livsmedelsaffärerna.

Annons

–Att följa säsongen- årskalendern när det gäller viltkött, äpplen, rotfrukter. Att handla lokalt är bra för att ta tillvara världens resurser.

Som av en händelse bor Niklas granne med Lokal bageri där han köper både bröd och mjöl. Ett av bageriets bröd är också med när han tävlar. Sam Pettersson arbetar i och bor dessutom ovanpå bageriet som också tävlar med sitt eget surdegsbröd.

Annons

– Så vi har en del nördiga samtal om bröd och mat, säger Niklas.

–Att följa säsongen- årskalendern när det gäller viltkött, äpplen, rotfrukter. Att handla lokalt är bra för att ta tillvara världens resurser.

Bild: Diana Savina

Vad är fascinerande med matlagning?

– Jag älskar god mat. Det är mer en livsstil och hobby. Jag gillar att förbereda och tänka ut menyer.

Niklas berättar att han tillsammans med sin fru Anna driver en hemmakrogen E-gastronomi där 10 rätter utlovas. Ungefär en gång i månaden sitter tolv inbokade gäster i det egenhändigt snickrade uterummet där menyn successivt presenteras från en pappersrulle på väggen. Dofter och rök förhöjer upplevelsen.

–Det brukar bli 15 rätter och man vet inte vad man får, säger Niklas lite hemlighetsfullt.

Ungefär en gång i månaden sitter tolv inbokade gäster i det egenhändigt snickrade uterummet där menyn successivt presenteras från en pappersrulle på väggen.

Bild: Diana Savina

Varför tävla i matlagning?

–Jag är en tävlingsmänniska men inte så bra på sport, Därför blev det matlagning. Sedan blev jag ju pappa redan som 17-åring. Jag kommer ihåg hur jag ett par år senare skrev i en uppsats på gymnasiet att "en dag ska jag vara med i TV 4 nyhetsmorgon". Läraren skrev en lite ironisk kommentar "lycka till", med tanke på att jag fått barn så tidig. Men då tänkte jag att "en jävla dag ska jag vara där i tv-soffan".

Annons

Niklas väntar med spänning på om han går vidare till semifinal i tävlingen Årets kock. Ett besked kommer i dag onsdag 9 november. Målet är att som en av 8 tävlande nå finalen i februari nästa år. Han har gått till semifinal både 2013 och 2015 så det kan bli tredje gången gillt.

– Det gick jättebra i kvartsfinalen. Blir det semifinal och final så är det i först i Helsingborg och sedan i Malmö.

Annons

Vad skiljer att tävla individuellt och i lag?

– I laget har vi otroligt roligt tillsammans. Vi kan stötta varandra i medgång och motgång. Att tävla själv är väldigt utlämnande. Men det är roligt att testa sig själv, att jag är på den högsta elitnivån i Sverige.

Hur tränar du?

– Mental träning är viktigt. Jag lyssnar mycket på ljudböcker hemma. Kvällen innan tävling slappnar jag bara av. Sedan tränar jag också Maraton. När jag tränar själv och i laget så har vi tidsträning på allting. I Årets kock ska allt göras inom tre timmar och i OS inom fem timmar så man måste vara strukturerad och det ska vara snyggt och fint. I laget har vi Kajsa Bergqvist som mental coach.

Har du några tips till "vanliga" hemmakockar?

–Margarin och matlagningsgrädde är bannlysta. Använd smör och riktig grädde som har fler smakbärare. Och köp inte färdigmalen peppar. Att mala i en pepparkvarn ger en rundare smak och man kan ha i mer peppar för det blir inte lika starkt. God mat är planering och bra råvaror.

Något mer tips?

– Till vegetarianer, för att höja till exempel svampsmaken. Smula sönder jäst och rosta i ugnen på 175 grader i cirka en kvart. Mal sedan till ett fint pulver. Det ger en smakexplosion och allting blommar upp.

Annons

FAKTA Niklas EdgrenYrke: Kock och inspiratörÅlder: 37 årBor: Villa i Kumla sedan 2002Familj: Hustru Anna, två pojkar, 14 och 20 årIntressen: Barn, ishockey, skidor, matlagningDold talang: "Jag är händig och har byggt om kök, veranda, vedbod, altan, ja hela huset har vi gjort om"


Peter Eriksson

019-15 54 27
peter.eriksson@mittmedia.se


Diana Savina

019-15 50 00
diana.savina@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan