Annons

Annons

Annons

Bandy

Här är profilerna att hålla koll på i allsvenskan: "Hade varit stjärna i alla elitserielag"

Allsvenskan är näst högsta serien i den relativt lilla sporten bandy.
Men det finns en hel del spelare som kan vara värda blickarna ändå.
Här listar Bandypuls Rikard Bäckman de båda seriernas guldkorn – och ger sig också på en ranking av lagen inför fredagens allsvenska premiär.

Jesper Hvornum, Falu BS

Falu BS har alltså landat ett färskt Rysslandsproffs till den här säsongen. Han har Skutskär som moderklubb och heter Jesper Hvornum. Tidigare har han spelat elitbandy i både Sandviken och Vetlanda. Ett klassförvärv, den saken är helt säker. Lär kunna bidra med hur mycket erfarenhet som helst till ett annars ganska ungt allsvenskt topplag.

LÄS MER: Förste svensk i Novgorod

Micha Svechnikov är tillbaka i svensk bandy.

Bild: Rikard Bäckman

Annons

Micha Svechnikov, Ljusdal

Annons

I och med värvningarna av Marcus Wikman från Bollnäs och Olle Sundin från Gripen – samt sådana som målvakten Jonas Svensson och Johan Berglund med massvis av elitmatcher på meritlistorna – är Ljusdal, tillsammans med Kungälv, sannolikt det mest stjärntäta allsvenska bandylaget i Sverige.

Den störste av de alla?

Micha Svechnikov, så klart. Efter 14 år kom den snart 43-årige ryssen "hem" igen. Motivering om varför han är allsvenskans stora namn den kommande säsongen: Han hade varit det i valfritt elitserielag också.

Antti Ekman, HaparandaTornio

Är väl inte lastgammal ännu, även om Antti Ekman är trettioplus med marginal. Den finländske halven, som spelat elitbandy för Bollnäs, Kungälv och senast i Kalix, levererar poäng var han än är och vann Kalix interna poängliga förra säsongen med tio mål och elva assist. 34-åringens privata situation omöjliggör en fortsatt elitsatsning, men i gränsstaden och bandyallsvenskan kommer han att göra stor skillnad.

LÄS MER: Ekman lämnar elitserien

Marc Samuelsson, Rättvik

När Marc Samuelsson bodde hemma i Stockholm som 15-åring var han sannolikt världens bästa bandyspelare av årgången 1992. Men sedan hände... inte så mycket mer. Har haft misslyckade sejourer i såväl Tillberga som Ljusdal och gick sedan (som sista chans?) till Rättvik. Den gångna säsongen hände något. Forwarden, nu 24 år, gjorde 23 mål – drygt en fjärdedel av tabellsjuans totala skörd. Får vi se ännu mer av honom 2016/2017?

Annons

Björn Hellman lämnade elitserien och Kalix för allsvenskan och Peace & Love City

Bild: Rikard Bäckman

Annons

Björn Hellman, Peace & Love City

Elitseriemålvakt av högt snitt som gick till Peace & Love City i Borlänge! Sannolikt den bästa allsvenska målvakten i de bägge serierna. Inte speciellt gammal är han heller, Björn Hellman. Visar att småklubbar utan resurser kan värva stora namn i bland.

LÄS MER: Hellman provtränade med Leksands IF

Tomas Knutson, Nitro/Nora

De flesta vet det redan – Tomas Knutson är en etablerad bandyforward. Har levererat i Örebo, Vetlanda och VSK tidigare. Frågan är om han inte "trappade ner" något tidigt i karräiren? Ingen superraket på skridskorna, men har det oerhört bra skottet. Kommer göra sina mål i Nitro/Nora.

Michail Zaletaev, UNIK

Storstjärnan Konstantin Zaletaevs son blev en av bandyvärldens största talanger. Men istället för proffsspel i Ryssland så hände inte mycket för Michail, född 1990. Provade i Tellus, provade i Djurgården, men mer än så blev det inte för den stora och skickliga mittfältaren. Nu gör han ett nytt försök med bandyn, i Uppsalalaget UNIK. Finns det något att hämta? Det återstår att se. Väldigt bra var han en gång i tiden i alla fall.

Fredrik Johansson är tillbaka hemma i Frillesås.

Bild: Rikard Bäckman

Annons

Bröderna Johansson, Frillesås

Skapligt lyft för Frillesås när bröderna Johansson, Fredrik och Mattias, återvände till klubben i deras hjärtan. Supervärvningar för en allsvensk klubb som dessutom faktiskt ser ut att kunna hota i toppen. Mattias fick hatta runt på olika positioner i Villa och Fredrik lämnade krisande Kungälv. Vältränade och proffsiga bandyspelare med bra fart. Mattias något mer teknisk än sin storebror.

Annons

LÄS MER: Bomben: Frillesås värvar bröder från elitserien

Robert Karlsson, Lidköpings AIK

Fostrad i LAIK, men har provat spel i Villa Lidköping utan att göra succé. Men i allsvenskan är Robert Karlsson kung. Gjorde 50 mål i den södra serien förra året. Skaplig målgaranti för 26-åringen även den här säsongen. Har knappast saknat elitserieanbud genom åren.

Eric Ågren, Motala

Är det här bandyallsvenskans fartspelare nummer ett? Det är troligt. Eric Ågren har en ruggig speed, kryddat med ett bra skott. Kan spela både på mitten och som anfallare. Har bortsett från en säsong i Katrineholm varit Motala trogen.

Daren Richardson, Jönköping

USA:s i särklass mest lyckade bandyspelare någonsin. Har snart varit i svensk bandy i tio år. Utmärkt rollspelare med sin tuffhet och kämpaglöd.

Mikael Lindberg stannade i Kungälv.

Bild: Rikard Bäckman

Annons

Mikael Lindberg, Kungälv

Sitter kanske inte på superfarten som han en gång hade. Men är Kungälvs stora hjärta och lär bli en av allsvenskans allra bästa spelare den här säsongen.

Jakob Säleby, Nässjö

Riktigt noggrann bandynörd med enormt stor elitserierutin från Vetlanda, Sirius och Villa Lidköping. Har även varit uttagen i landslaget. Södra seriens bästa målvakt, inget snack.

Mathias Stavis, Boltic

Rättviks stora stjärna de senaste säsongerna bytte lag, serie och nummer på ryggen. Nu återfinns norrmannen i Karlstad och Boltic. Brett register med teknik och passningar. Helt säkert den bästa norska bandyspelaren som inte lirar i landslaget.

Annons

LÄS MER: Rättvik bryter med Stavis: "Inga hard feelings"

-

BÄCKMAN RANKAR ALLSVENSKAN

Norra

1. Ljusdal: Har visserligen tappat Pär Törnberg, tvåan i förra säsongens poängliga i norra. Men fått in världsstjärnan och mittfältaren Micha Svechnikov, halven Olle Sundin och mittfältaren Markus Wikman. Och på det pånyttfödde och positionsbytande Jonas Pettersson – som har VRÄKT in mål på försäsongen. Ljusdal kan och ska vinna den här serien.

2. Peace & Love City

3. Falu BS

4. Rättvik

5. UNIK

6. Örebro

7. Västanfors

Annons

8. Nitro/Nora

9. Gustavsberg

10. HaparandaTornio

Södra

1. IFK Kungälv: Klarade sig sportsligt kvar i elitserien förra säsongen, men blev degraderat på grund av ekonomin. Klart att det blev viss spelarflykt efter det, men tittar man i truppen finns det stor elitserierutin kvar – som skyttekungen Lukas Persson och drivande mittfältaren Micke Lindberg. Bör gälla som lika stor favorit i södra serien som Ljusdal är i den norra.

2. Frillesås

3. Boltic

4. Lidköpings AIK

5. Nässjö

6. Motala

7. Tranås

8. Jönköping

9. Blåsut

10. Katrineholm

-

SÅ SPELAS FÖRSTA MATCHERNA I ALLSVENSKAN

Norra

11 november: UNIK–Ljusdals BK.

12 november: Falu BS–Gustavsberg, Peace & Love City–Örebro SK, IFK Rättvik–Nitro/Nora.

13 november: HaparandaTornio–Västanfors.

Södra

11 november: Blåsut–Jönköping.

12 november: Kungälv–Boltic, Motala–Lidköpings AIK, Nässjö–Frillesås, Katrineholm–Tranås.


Rikard Bäckman

0211-990 71
rikard.backman@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan