Annons

Annons

Annons

Annons

Hällefors

Gråärtan tävlade med Magnus

Ingen vinst för Magnus Westlings gråärta, men ändå en seger. Efter Vinnovas tävling som avgjordes i eftermiddag har Magnus fått gott betyg av juryn och ska fortsätta utveckla gråärtan som råvara.
Vann tävlingen gjorde Nordisk Råvara AB från Stockholm.

Bild: Birgitta Skoglund

Annons

Han är nöjd efter Vinnovas tävling som hölls i Måltidens hus, Grythyttan. Gråärtan har en framtid, det är Magnus Westling övertygad om.

I Vinnovas tävling som genomfördes av Örebro universitet var målet att ta fram alternativa proteinkällor för att minska köttkonsumtionen. Magnus Westling, doktorand på Örebro universitet, har jobbat med gråärtan en längre tid. Han har tagit fram en färs och bland annat lagat gråärtsburgare som serverats till elever på högstadiet och gymnasiet i Hällefors för att få reaktioner. Så sent som i fredags serverade Magnus mat baserat på gråärtan till sjuttio personer på Örebro universitet. Allt för att kunna utveckla råvaran vidare.

Annons

Annons

Dagen innan tävlingen berättar Magnus att han tillagade den tänkta rätten till tävlingen tre gånger. Han har tagit gråärtsfärsen vidare hela tiden. I Vinnovas tävling serverade han en korv baserad på gråärtsfärsen tillsammans med surdegstunnbröd, syrad grädde med lök och pepparrot, vildgurka, en chilisås och grovhackad persilja.

Totalt 14 tävlande konkurrerade om segern. I juryn fanns bland andra kocken och krögaren Tareq Taylor samt matkreatören Lina Gebäck.

Magnus insats räckte inte hela vägen fram. Vann gjorde Stockholmsbaserade företaget Nordisk Råvara AB som Gunnar Backman coh Tomas Erlandsson står bakom.

Magnus fick ingen definierad placering men pratade med juryn efteråt för att få respons.

– De var ändå nöjda med gråärtan som råvara. Viss kritik gavs på konsistensen, så där har jag lite att jobba på, säger Magnus som inte släpper gråärtan.

– Jag tror på gråärtan som råvara. Nu gäller det att ta fram vilka gastronomiska kvaliteter den kan ha.

Han känner sig inte som någon förlorare.

– Egentligen är vi alla fjorton vinnare. Det har varit en intressant resa och bara att ta sig till finalen har varit en bedrift. Nu blir det spännande att fortsätta jobba, säger Magnus.


Birgitta Skoglund

019-15 54 82
birgitta.skoglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan