
Naturvårdsverket hade redan bestämt sig för alternativet att riva dammluckorna så dammen försvinner och blir en öppen ström. Den linjen kvarstår, förklarar Maria Tiricke, enhetschef på Naturvårdsverket.
Bild: Thomas Eriksson
► LÄS OCKSÅ: NA 19/9 Dammarna i Brevens bruk räddade av kulturminnesmärkning
– Det är jättesorgligt, och vi ställs ju inför fullbordat faktum. Vi hade hoppats på mer dialog, men allt är ju redan beslutat, förklarar en bedrövad Moa Rudebert som bor i Järle och driver Svalbo keramik. Och detsamma tycker de allra flesta av de 40-50 deltagare som var med på diskussionsmötet i Hammarby bygdegård som Naturvårdsverket bjudit in till.
Annons
–Det här är ju bara ett spel för galleriet, säger en av de närvarande deltagarna.
Annons

Runt 40-50 deltagare kom på mötet. Många hade trott att de skulle diskutera oliak förslag för Järledammen, men det visade sig att Naturvårdesverket redan hade bestämt sig,
Bild: Thomas Eriksson
De känner sig överkörda. De flesta deltagarna hade trott att de skulle diskutera flera olika alternativ vad som skulle göras med Järledammen. Men det visade sig att Naturvårdsverket som äger dammen och kvarnen redan hade bestämt sig för ett alternativ som de tänker gå vidare med: att riva bort dammluckorna och bottenfundamenten så att dammen blir en fors. Då torrläggs också den gamla kvarnen som blir obrukbar i brist på vatten.
Naturvårdsverket och länsstyrelsen enhetschefer hävdar att det är det bästa alternativet för öringen och det som har störst möjlighet att uppfylla regelkraven för Natura 2000. Det är också det som kostar minst, och så slipper Naturvårdsverket ifrån ett strikt dammansvar, menar de.

Så här blir det om Naturvårdsverket och länsstyrelsen får som de vill.
Bild: Länsstyrelsen/Norconsult
– Och för naturvården finns egentligen inget positivt med dammen. Dammen är bara negativ. Ibland när vi provfiskat har vi inte fått någon enda örening, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare hos länsstyrelsen.

Det mäktiga fallet kommer att försvinna om dammluckor och bottenfundament rivs ut.
Bild: Thomas Eriksson
Annons
Annons
Ulla Roseen som bor närmast dammen är med och ordnar författaraftnar i Svalbo. Hela gästboken är full med författare som lovordar upplevelsen i Järle, bron, kvarnen, det mäktiga bruset från fallet vid dammluckorna och den fina dammmiljön med vattenspegeln. Att Naturvårdsverket vill riva bort dammluckorna känns förfärligt tycker hon. Det drabbar hela kulturmiljön, för det hänger ju ihop, förklarar hon.
– Det känns maktlöst, de hade redan bestämt sig.

Spegeln försvinner också och blir istället en öppen ström när vattennivån sänks med en och en halv meter.
Bild: Thomas Eriksson
I en tidigare utredning från 2010 förespråkar däremot länsstyrelsen att inte riva dammluckorna, utan att istället bygga en fiskväg i strömfåran under stenvalvsbron i södra delen.
– Ett konstruktivt förslag. Det finns fortfarande tid för Naturvårdsverket för en bättre kompromiss. Förädla 2010 års förslag och ge det en chans, föreslår Hans Teimert som är kunnig inom damm- och kraftverksvärlden.

Hans Teimert kom med konstruktiva förslag, men fick inget gehör hos Naturvårdsverket och länsstyrelsen.
Bild: Thomas Eriksson
Men han och alla andra som ställer sig bakom det alternativet får inget gehör. Och det beror till stor del på att öringen riskerar att simma vilse.
– Fisken vandrar mot huvudflödet, menar Johan Lind på Norconsult som gjort både den nya utredningen och den från 2010.
Annons

Peder Fries har i många år skött dammluckorna och driver ett litet kraftverk i kvarnen. Men han har blivit uppsagd som arrendator av ägaren Naturvårdsverket.
Bild: Thomas Eriksson
Annons
Sedan många år sköter Peder Fries dammluckorna och driver ett litet kraftverk i kvarnen. Men han är uppsagd av Naturvårdsverket. Och att sälja kvarnen och dammen för att slippa dammansvaret är heller inte aktuellt för Naturvårdsverket.
– Vi vill utnyttja vårt ägandeskap för naturvården, säger Anna Burehäll på Naturvårdsverket.
Efter ett par timmar led mötet mot sitt slut. Inget hade fått Naturvårdsverket att ändra sig.
– Vi fortsätter den linje som vi beskrivit. Det kvarstår. Vi har inte lyckats skapa förtroende påmötet här i dag, och det är tråkigt, säger Maria Tiricke, enhetschef på Naturvårdsverket.
Näst steg blir samråds-, tillståndsansöknings- och domstolsprocesser där mark- och miljödomstolen kommer att avgöra vad som ska hända med Järledammen.
Även i Tiveden kämpar ortsbor mot dammrivningar. Det visar sig också att naturskyddsföreningen gett miljontals kronor i bidrag till dammrivningarna i länet.
Thomas Eriksson
019-15 54 53
thomas.eriksson@mittmedia.se