Annons

Annons

Annons

Elgströmska huset

Öppning i kontakten mellan Attendo och Örebro kommun

Attendo Rynningeviken och Örebro kommun ska inleda en dialog efter flera år av minst sagt frostiga relationer. ”Vi är väldigt glada för att de vill träffa oss”, säger Marie Björklund, ansvarig för äldreboendet.

Attendo byggde äldreboendet i Rynningeviken 2013. Sedan dess har den genomsnittliga beläggningen varit cirka 30 procent. Arkivfoto

Bild: Håkan Risberg

Kommunalrådet Per-Åke Sörman (C) vill inleda en dialog med Attendo Rynningeviken äldreboende. Efter att ha varit där på studiebesök planerar han nu ett möte med ansvariga för boendet.

– De har kontaktat mig via mejl och jag har varit där på ett öppet hus, säger Per-Åke Sörman.

Vad var ditt intryck av boendet?

– De berättade om verksamheten och var glada att jag var där. Det var en trevlig timme.

Marie Björklund, ansvarig för Attendo Rynningeviken, är avsamma åsikt.

– Det är jättekul att han vill träffa oss igen.

Annons

Attendo Rynningeviken öppnade i augusti 2013. På grund av en konflikt mellan omsorgsföretaget Attendo och Örebro kommun fick vårdbolaget inte teckna något avtal om vårdplatser med kommunen. Konflikten grundade sig i skandalen kring äldreboendet Elgströmska huset, som Attendo drev och som fick stark kritik av Ivo.

Annons

Läs mer: Så mycket kostade konflikten

Det nybyggda boendet i Rynningeviken har därför stått tomt i perioder. Attendo har tecknat tillfälliga avtal med Kumla, Laxå och Hallsbergs kommuner om enstaka vårdplatser. Sedan en tid tillbaka abonnerar också Region Örebro län på 18 platser i boendet. De sammanlagt 54 platserna har sedan starten haft en genomsnittlig beläggning på 33 procent. Det är för lite, menar Marie Björklund, som nu hoppas på ett närmare samarbete med Örebro kommun.

– Vi är väldigt glada för att de vill träffa oss.Det är en öppnare dialog än tidigare. Mötet är helt förutsättningslöst, men visst vill vi få möjlighet att vara med och erbjuda kommunen platser om behovet finns.

Per-Åke Sörman är inte beredd att spekulera kring ett nytt eventuellt avtal mellan kommunen och Attendo.

– Vi är beredda att träffas. Vi vill lyssna. Det som var där och då, det var där och då. Sen få vi se vad som händer. Om det blir ett avtal vet jag inte.

Har ni behov av fler platser inom äldreomsorgen?

Annons

– Det är klart vi har, men det är inte ett krisande behov.

För Attendo skulle det betyda mycket att få till ett avtal med Örebro kommun.

Annons

– Vi har ett hus med 54 platser och bara 18 ärbelagda. Det går inte runt ekonomiskt av naturliga skäl, säger Marie Björklund.

Men några planer på att avveckla verksamheten finns inte,menar Marie Björklund.


Johanna Berglund

019-15 50 18
johanna.berglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan