Annons

Annons

Annons

Hällefors

Skogen rockar och ger häftiga upplevelser

Inte är skogen så mossig som en del inbillar sig. Naturguiden David Tverling gav en rockigare bild när han tog oss med på en tur i Tjuråsens naturreservat i Hällefors kommun.

Utan naturen, särskilt den orörda, vore människan så mycket fattigare. Kulturutövare har i alla tider inspirerats av omgivningarna där skogen ofta fått utgöra inspirationskälla. Eller en plats där människan har hämtat kraft. Det framhåller Åsa Wistrand för Hopajola som tillsammans med Naturskyddsföreningen ordnar utflykter till olika naturreservat i länet i samarbete med Studiefrämjande toch Länsstyrelsen i Örebro län. Månadens reservat är huvudrubriken och nyligen gick färden till Tjuråsen i Rockesholm, i södra delen av Hällefors kommun.

För att vidga perspektiven tog man ett litet annat grepp vid just den här utflykten. "Skogen rockar" var temat.

– När man lär sig mer om skog och natur är det inte så mossigt som man tror. Skogen kan vara riktigt häftig, säger Åsa.

Annons

I samlad tropp tar sig gruppen fram i Tjuråsens naturreservat under ledning av naturguiden David Tverling.

Bild: Birgitta Skoglund

Annons

David Tverling är naturguiden som lockar tankarna i lite okonventionella riktningar.

– Många djur skrudar sig eller beter sig på ett visst sätt för att dra uppmärksamheten till sig. Men det gör människor också. Se på rockmusiker som klär sig i lejonmönster, målar sig eller bär fjädrar. En spillkråka hackar med sin näbb och det kan liknas med ett trumsolo, säger David.

Skogen kan vara dramatisk i sig själv och med växlingar i årstider och väder kan upplevelser bli förstärkta och skapa minnen för livet. Det här vill David och Åsa förmedla.

Skägglav konstaterar David när han tittar närmare på en av granarna. Finns det mycket skägglav i en skog är det tecken på att området i biologiskt syfte börjar bli värdefull.

Bild: Birgitta Skoglund

För att trivas i naturen är tryggheten viktig. David inleder dagsturen med en liten lektion i hur man gör upp eld.

– Som ger värme, möjlighet att laga mat och skapar trivsel.

Med följer givetvis stort ansvar påpekar David och släcker lågorna innan gruppen ger sig iväg på den markerade leden, mot vindskyddet som ligger 1,6 kilometer in i skogen. Det tar sin tid att ta sig dit för stoppen blir många. David visar spår i snön från djur och fåglar, berättar om olika lavar och pekar på märken på trädstammar efter fåglar.

– Det finns otroligt mycket att upptäcka, bara man öppnar sina sinnen.

– Känn doften! Suqaina Gulam Haidar luktar på enen som Naod Sium håller fram.

Bild: Birgitta Skoglund

Annons

Annons

Väl framme vid vindskyddet får fikat ändå vänta en smula. David har surfplattan med sig och genom tekniken kan han ordna en liten lekfull frågesport med musikaliskt tema. Deltagarna får bilder på olika artister och fågelarter. David låter musiken ljuda i skogen, pekar på likheten mellan Dawid Bowies skivomslag och en sidensvans, mellan rockgruppen Kiss sätt att måla sig och en större hackspett. Alla fattar galoppen och bilderna paras snabbt ihop.

– Tanken är att försöka få människor att se naturen med lite andra ögon. Frihetskänslan som finns i musiken går att hitta här ute i skogen också. Det vill jag att människor ska upptäcka, säger David.

Visst finns det kopplingar mellan skogen och musikens rockvärld. En liten musiklek ute i fält där fågelarter parades samman med olika artister var uppskattad. Therese Steiner och Malin Eriksson från Örebro ser en klar koppling mellan tofsmesen och artisten Danny.

Bild: Birgitta Skoglund

Tjuråsens naturreservat

Tjuråsen ligger i södra delen av Hällefors kommun och gränsar till Nora och Karlskoga kommun. Naturreservatet bildades 2007 och är 466 hektar stort. Skogen består främst av tallskog på mager hällmark, men i sprickdalar är vegetationen frodigare. Här finns granskog med inslag av asp, björk och sälg.

Områdets vilda terräng har höjdskillnader på närmare hundra meter. När naturreservatet har ställts iordning har material till spångar samt vindskydd i området fått flygas in med helikopter och vinchas ner i terrängen.

Skogen är rung 100-150 år, men det finns någon enstaka tall som åldersbestämts till 470 år. Skogen har under århundraden påverkats av skogsbränder. Spår, så kallade brandljud, finns på levande tallar och gamla stubbar. Vissa stubbar bär spår av sex bränder.

Annons

Rödlistande arter som tretåig hackspett, garnlav och ullticka finns i Tjuråsen.

Spåren efter tretåig hackspett syntes tydligt på en död tall. Therese Steiner förevigar. Bakom står Malin Eriksson, Ronnie Lindqvist och Gun Isacson.

Bild: Birgitta Skoglund


Birgitta Skoglund

019-15 54 82
birgitta.skoglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan