Annons

Annons

Annons

Annons

Lekhyttan-Hidinge

Hawaiimusik värmde upp Lekebergspolitiker inför kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige i Lekeberg tog beslut om en skattehöjning på 1 krona och höjer därmed mest i landet.

Inbäddat innehåll

Debatten om skattehöjning och budget för 2017 i Hidinge skola under måndagskvällen blev både lång och saklig. Kanske bidrog Ukulelegänget till den goda stämningen mellan företrädarna för de olika åsikterna när de framförde bland annat Lekebergsvisan för politikerna innan debatten och besluten togs.

Annons

Annons

När det gällde skattehöjningen fanns det två alternativ.

Kommunstyrelsens förslag var att höja skatten med en krona 2017 till 22.43 kronor. Detta ger cirka 11 miljoner kronor. Bakom förslaget stod Lekebergsalliansen (C+M+L+KD+MP) samt Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Skattehöjningen ger en ramförstärkning på 11 miljoner kronor till vård- och omsorgsnämnden.

Det andra förslaget kom från Framtidspartiet i Lekeberg som kunde tänka sig att höja skatten med 50 öre. Men det fick de inget gehör för i omröstningen och reserverade sig då till förmån för ett eget yttrande.

Ukulelegänget var kulturinslag och värmde upp kommunfullmäktige i Lekeberg inför budgetdebatten under måndagens sammanträde.

Bild: Peter Eriksson

När det gällde MER-plan 2017 (budget) och långtidsplan 2018-2019 så fanns det tre förslag. Lekebergsalliansens, Socialdemokraternas och Framtidspartiets.

Lekebergsalliansen fick igenom sitt förslag medan Socialdemokraterna och Framtidspartiet reserverade sig till förmån för sina egna förslag.

Socialdemokraterna vill satsa på barnomsorg på obekväm tid, mer pengar till fiberutbyggnad samt på meröppet bibliotek. De tror också att det går att spara på hemtjänsten och menar därför att vård- och omsorgsnämndens budget kan minskas med 500 000 kronor.

Annons

Framtidspartiet menar att vård- och omsorgsnämnden klarar sig med 10, 5 miljoner kronor och vill öppna Lindens matservering igen. Dessutom tänker man att det räcker med ett överskott i budget på 1, 5 procent i stället för de 2 procent som övriga partier tänker sig.

Annons

Mer från budgetdebatten kommer under tisdagen.


Peter Eriksson

019-15 54 27
peter.eriksson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan