Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Ny barnbok startskottet för projekt om konst och delaktighet

Rätten att skapa konst i offentligheten ska inte bara vara förbehållet vissa. Det menar Jenny Gulstad som arbetar med projektet "Vem har rätt att kalla sig konstnär?".

Gunilla Gustavsson och Jenny Gulstad har gjort barnboken "Draken som ville lära sig flyga". Boken är startskottet för ett nytt projekt om konst och delaktighet.

Bild: Foto: Johanna Berglund

Annons

– Projektet betyder att vi har möjlighet att visa upp oss och bryta alla fördomar.

Det säger Jenny Gulstad. Hon talar engagerat om samarbetet mellan Abf Örebro län, Activa och Kulturrummet Aniara i Hallsberg. De har fått pengar från Arvsfonden för ett treårigt projekt som ska främja kulturutövande bland människor med olika funktionsnedsättningar.

– Men jag kallar det hellre funktionsförutsättingar, säger projektledaren John Hayes Jr.

– Det pratas så mycket om diagnoser hit och dit. En människa är mer än sin diagnos, fortsätter han.

Idén till projektet kommer från Jenny Gulstad. Hon både målar och skriver. Samtidigt upplever hon att hennes konst förbises i det offentliga rummet, att hon på grund av sin diagnos inte på allvar får bidra till kulturlivet i samhället. Det vill hon ändra på. Som en av två projektanställda ska hon tillsammans med de övriga deltagarna, från fem olika orter i Sverige, utforma innehållet. Projektet heter "Vem har rätt att kalla sig konstnär?" och det ska innefatta bland annat konstutställningar och andra kulturevenemang samt utbildningar, föreläsningar och mentorsträffar. Projektet har också en gemensam hemsida, www.aniarasvanner.se.

Annons

Annons

Jenny ser mest fram emot en inplanerad Skaparvecka i Hallsberg nästa sommar.

– Det ska bli jättekul att möta alla deltagare från de andra platserna i Sverige. Jag vill att vi gemensamt ska hitta sätt att förbättra förutsättningarna för oss och andra i samma situation.

Gunilla Gustavsson som jobbar på Aniara nämner också möjligheten för deltagarna att hitta jobb.

– Det finns många extremt duktiga. Det gäller att hitta rätt på arbetsmarknaden.

Tillsammans har Jenny och Gunilla gjort en barnbok, "Draken som ville lära sig skriva", som är som en startpunkt för hela projektet. Boken handlar om en drake som vill lära sig simma. Draken möts av oförståelse eftersom alla tycker att hon ska flyga istället. Draken blir mobbad och ledsen för att de andra inte förstår henne. Men till slut lyckas hon övervinna sina svårigheter och kan bada med de andra djuren.

– Man ska inte låta någon ta ens drömmar i från en. Jag tycker att den här boken är som en metafor för hela vårt projekt, säger John Hayes Jr.

– Målet med projektet är inte att personerna som deltar ska bli erkända konstnärer. Men att de ska bli delaktiga i det ordinarie kulturlivet utan att bli stämplade på förhand bara för att de har en neuropsykiatrisk diagnos, fortsätter John.


Johanna Berglund

019-15 50 18
johanna.berglund@mittmedia.se

Till toppen av sidan