Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

TBE kan spridas via mjölk – Örebroforskare ska studera förekomsten i svensk mjölk

Magnus Johansson, forskare vid Örebro universitet

Bild: Linda Harradine

Annons

TBE kan spridas via opastöriserade mjölkprodukter. Örebroforskare ska kartlägga förekomsten av TBE i mjölk.

– Vanligtvis får vi TBE från fästingbett men människor har även smittats efter att ha druckit eller ätit opastöriserade mjölkprodukter från infekterade djur. Det har hänt i till exempel Österrike men i Sverige är risken oerhört liten, säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Örebroforskarna har fått tre miljoner kronor från forskningsrådet Formas för mjölkstudierna och för att ta reda på vad som gör vissa varianter av TBE-viruset blir aggressivare. Örebroforskarna ska samarbeta med en forskare vid Umeå universitet.

Fakta om TBE

► TBE är en virussjukdom som kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär i form av huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. (Källa: 1177 Vårdguiden)


Mats Carlsvärd

019-15 53 40
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy