Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Svenska för asylsökande hotas när besked till studieförbund dröjer –"Det skapar oro"

– Det här skapar en stor oro för oss.
Det menar Peter Zetterman, ombudsman på ABF, som står inför hotet att säga upp lokaler och personal eftersom de inte får besked om hur mycket pengar de har att röra sig med. Allt för att beslut flyttas från Migrationsverket till länsstyrelsen.

Bild: Thorsén Pär (NA)

Annons

I går berättade NA att länsstyrelsen får ett nytt uppdrag. Nu är det varje länsstyrelse som ska fördela pengar till föreningar och organisationer som ordnar aktiviteter och utbildningar för asylsökande, och inte som det varit hittills - Migrationsverket. Men först i mellandagarna får länsstyrelsen förordningen och får veta vad som kommer att gälla. Då får man också veta hur mycket pengar man har att fördela.

Annons

Annons

För många studieförbund som ordnar undervisning i svenska och samhällsinformation för asylsökande skapar det här oro och bekymmer.

– Vi vet bara att vi är kallade till ett informationsmöte den 25 januari, säger Peter Zetterman och förklarar att det skapar ett glapp i verksamheten.

När de kommer att få besked om hur mycket de får i bidrag vet de inte.

– Vi gör allt vi kan för att fortsatt verksamheten men vi är bara en ideell förening som behöver få veta hur mycket vi har att röra oss med.

ABF bedriver undervisning i svensk aför asylsökande på en rad orter i länet. Framförallt har man studiecirklar i norra länsdelen, som Kopparberg, Hällefors och Lindesberg.

- Vi är just nu mest oroliga för vad som ska hända med verksamheterna i Vedevåg och Storå, säger Peter Zetterman.

Han tycker det är synd att myndigheterna skapar den här oron, istället för att ge besked tidigare så det kan planera sin verksamhet. Men främst tycker han det vore synd om verksamheterna försvann för de asylsökandes skull.

– Många asylsökande är redan oroliga i sig, och nu hotas den lilla form av trygghet de har genom att komma till oss.


Christina Eriksson

019-15 50 36
christina.eriksson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan