Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Götlunda

Vattenproverna från Hjälmaren förbryllar – ett bakslag i arbetet för att få en renare sjö

Hjälmaren är ett mysterium. Experter förvånas efter de senaste provtagningarna. För trots att utsläppen närmast Örebro har minskat markant, minskar inte algblomningen och mängden växtplankton. Den stora frågan kvarstår: Hur ska Hjälmaren kunna renas?

Annons

– Jag blev mycket förvånad över resultaten. Hjälmaren är exceptionell och komplicerad, säger Ernst Witter, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Örebro.

NA berättade för en månad sedan om arbetet som pågår för att rena Hjälmaren och stoppa övergödningen av sjön. Vattenexperterna inväntade analyser av provtagningar som gjorts i sjön under sommaren och tidig höst i år. Det stora problemet har varit att bottensedimenten läcker fosfor, framförallt i Storhjälmaren och Östra Hjälmaren.

Läs också: Hjälmarens botten läcker fosfor – är kemiska ämnen eller muddring enda sättet att stoppa övergödning

Annons

Men nu har ett nytt stort problem dykt upp – den här gången i Hemfjärden och Mellanfjärden. När analyserna nu är klara visar de att mängden biomassa, bland annat växtplankton och alger, är lika stor som under slutet av 60-talet och början av 70-talet. Det är ett bevis för att Hjälmaren fortfarande lider av kraftig övergödning.

Annons

Att biomassan inte har minskat i Hemfjärden och Mellanfjärden sätter käppar i hjulen för den stora utredningen hur Hjälmaren ska renas. De åtgärder som diskuteras är att muddra bort bottenslam, sedimentet, för att det inte ska kunna fortsätta läcka fosfor, eller injicera kemiska ämnen i slammet för att binda fosforn.

– Men om det nu visar sig att övergödningen av Hjälmaren fortfarande är stor trots att utsläppen minskat kraftigt – då är frågan om det är rätt att göra ett så stort arbete med fosforen som vi nu utreder, säger Ernst Witter.

– Jag vet faktiskt inte vad vi ska göra.

– Jag vet faktiskt inte vad vi ska göra. Jag hade hoppats komma närmare en åtgärd med hjälp av proverna – men det var inte så enkelt, fortsätter han.

Vattnet i Hjälmaren är mycket grumligt av övergödning. Bilden är tagen nära Göksholm, vid Storhjälmaren, i oktober i år.

Bild: Sofie Isaksson Arkivbild

I början av 70-talet förbättrades reningen vid Örebro kommuns reningsverk i Skebäck. Efter det har halten fosfor minskat drastiskt i Hjälmaren närmast Örebro, alltså i Hemfjärden och Mellanfjärden.

– Som en följd av det borde biomassan ha minskat. Jag hade absolut väntat mig det, säger Witter.

Annons

Men så har det inte blivit. Alger och plankton fortsätter att frodas, algblomningen är lika stor nu som för 40-50 år sedan i dessa fjärdar.

Det förbryllar. Gåtan behöver lösas. Ernst Witter har därför sänt rapporten med analyserna av provtagningarna till den forskare som i slutet av 60- och början av 70-talen studerade alger och växtplankton i Hjälmaren, Eva Willén vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Annons

– Vi behöver förstå det biologiska systemet innan vi gör något. Hjälmaren är väldigt speciell, det är mycket ovanligt att en så stor sjö – Sveriges fjärde i storlek – är så grund, säger Ernst Witter.

– Det är möjligt att Hjälmaren är unik och beter sig annorlunda...

– Det är möjligt att Hjälmaren är unik och beter sig annorlunda, och att bedömningen därför måste bli annorlunda, fortsätter han.

Yrkesfiskarna vill inte att Hjälmaren förändras stort, vilket NA berättade i november. Sjön är näringsrik och ger mycket gös.

Läs också: Yrkesfiskarna oroas: Rör inte Hjälmaren – sjön måste vara grumlig så gösen inte försvinner

Måste Hjälmaren renas mer – om det nu visar sig vara så mycket svårare än väntat?

– Sjöar och vattendrag ska inte vara övergödda, det är Sveriges miljömål, svarar Ernst Witter.

– Det finns en risk att vi får algblomning med giftiga cyanobakterier i Hemfjärden och Mellanfjärden, med tanke på den stora mängden alger. Vi har inte haft det hittills, men det kanske bara är tur, säger Witter.

Läs också: Hjälmarens vatten för dåligt – inte en lösning när Örebro har vattenbrist

Annons

Därför ska fosforn minska

Fosfor är det ämne som bidrar mest till att sjöar och hav blir övergödda.Hjälmaren är mest övergödd av de stora sjöarna i Sverige.

► Fosfor är ett grundämne, nödvändig för både växter och djur. Kombinationen av ökad användning av konstgödsel i jordbruket och införande av vattentoaletter utan tillräcklig rening gjorde att fosforbelastningen på Hjälmaren ökade drastiskt under 1900-talet.

Annons

Övergödning orsakar till slut syrebrist i vattnet och växter och djur påverkas negativt. Övergödning kan också orsaka algblomning med giftiga cyanobakterier.


Birgitta Folenius

019-15 50 22
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy