Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Täby

Nytt starkt år för Örebro flygplats – så satsar man under 2017

2016 blev ett bra år för Örebro flygplats. Persontrafiken ökade med 14 procent och fraktflyget med 7 procent. – Köpenhamnslinjen utvecklar sig som vi tänkt och ligger bakom mycket av ökningen, säger Mikael Smedberg, vd på Örebro airport.

Örebro flygplats.

Bild: Filip Erlind

Annons

I oktober 2015 invigdes den nya linjen till Köpenhamn, så 2016 blev det första året. Totalt har 108 889 passagerare rest med flyg vid Örebro flygplats, och då inkluderas charter, Köpenhamnslinjen, Malmölinjen och specialcharter, exempelvis hockeylag. Det motsvarar en ökning med 14 procent, jämfört med 2015.

– Det är den största ökningen vi sett sedan 2009 och den beror till stora delar, eller nästan bara, på nya linjen till Köpenhamn. Trafiken utvecklar sig som vi har tänkt, säger Mikael Smedberg.

Annons

Annons

På fraktsidan är ökningen 7 procent – 9 151 ton gods har fraktats med DHL, TNT, Postnord och egna transporter.

– Jag skulle tro att regionens positiva utveckling ligger bakom mycket av ökningen. Nystartade företag och nya invånare avspeglar sig i den här trafiken också.

Hur kommer ni att utveckla verksamheten under 2017?

– Vad gäller persontrafiken kommer vi att försöka utveckla Köpenhamnslinjen ytterligare. Fram till nu har fokus varit affärsresandet, men nu ska vi satsa på privatresandet. Hur får jag återkomma till. För fraktflyget kommer vi förhoppningsvis att kunna inviga den förlängda banan. Den gör att vi kan ta emot de plan som flyger långdistans utan mellanlandning – med full last och full tank.

Kan det bli aktuellt med någon ny linje från Örebro flygplats under året?

– Vi tittar alltid på nya alternativ, men det är för tidigt att säga. Vi måste ju säkerställa att vi inte konkurrerar med det vi har, säger Mikael Smedberg.


Pär Thorsén

019-15 52 75
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy