Annons

Annons

Annons

Örebro

Könsuppdelningen på Adolfsbergsskolan får internationell uppmärksamhet

Nyheten att Adolfsbergsskolan har delat upp två klasser efter kön blir nyhet i England. Den stora och ansedda dagstidningen Daily Telegraph ringde på söndagseftermiddagen upp Beata Ejdeholt, en av eleverna, och intervjuade henne.

Beata Ejdeholt intervjuades av The Telegraphs reporter.

Läs The Telegraphs artikel om Beata Ejdeholt här.

– Reportern frågade vad jag tyckte om uppdelningen och jag talade om det. Det var lite svårt på engelska men jag tror jag lyckades, berättar Beata, 15 år.

Läs också: Delade meningar när Örebroskola delar upp i tjej- och killklass – "Folk är jättemissnöjda och upprörda"

Annons

Annons

– Först försökte han rikta in det på att det kan vara bra att ha könsuppdelade klasser, att man kan bli distraherad om man har flickvänner och pojkvänner. Men det tyckte jag var helt konstigt och argumenterade emot.

Hur argumenterade du?

– Jag sa att det finns ju homosexuella, de kan bli lika distraherade.

– Och sen sa jag att man kan nog kontrollera sig.

Beata Ejdeholt är elev i en av de två klasser på Adolfsbergsskolan som i förra veckan, när terminen började efter jullovet, fick veta att de hade delats upp på en killklass och en tjejklass. Beata var en av de elever som berättade i NA vad de tycker om uppdelningen. Hon är kritisk.

Till reportern på DailyTelegraph har hon nu också gett sin syn på saken.

– Jag sa att jag tycker det är konstigt att göra så. Det stärker bara inställningen att det är skillnad på tjejer och killar, då kan vi anses ha olika värde och jag kan bedömas som mindre värd som tjej.

– Många unga människor som är transsexuella och ickebinära mår psykiskt mycket dåligt, en sådan här indelning kan förstärka det, säger Beata.

Det förklarade hon också för reportern från Daily Telegraph.

– Det var ju lite svårt att förklara det här på engelska men han verkade förstå mig, säger Beata Ejdeholt igen.

Artikeln om Adolfsbergsskolan och kommentarerna från Beata publicerades på The Telegraphs, som tidningen kallas i dagligt tal, hemsida strax före klockan elva på söndagskvällen.

Annons

Läs här: Swedish school sparks backlash for gender segregated classes intended to help shy students

Annons

I oktober publicerade NA en gästkrönika av Beata Ejdeholt, den handlade om hur ofta pojkars hårdhänta bråk mot flickor ursäktas med "kärlek börjar alltid med bråk" – och hur fel den ursäkten är.

Varför engagerar du dig i frågor om jämställdhet?

– I hela mitt liv har jag hört om allas lika värde, min mamma, min syster och min kusin pratar mycket om feminism. Jag har fått mycket kunskap av dem.

– Men jag ser ju att inte alla behandlas lika, det är bara att ta sig en titt. Och jag blir bara så arg. Jag förstår till exempel inte varför jag ska tjäna mindre än män.

– Och jag ser ju själv, jag går på högstadiet och hör mycket sexism och könsnormativa kommentarer, både från elever och lärare.

– Ta bara det här med könsuppdelningen av våra klasser. Vissa fajter måste man ta, säger Beata Ejdeholt.

Rubriken på The Telegraphs webbplats.

Detta är Daily Telegraph

►Daily Telegraph är en konservativ brittisk dagstidning, grundad 1855. I dagligt tal kallas den The Telegraph. Tidningen har internationellt gott rykte för sin kvalitetsjournalistik.

Annons

►Sedan början av 1950-talet är Daily Telegraph störst bland de brittiska kvalitetstidningarna, 2014 var upplagan drygt 523 000 exemplar. Den är sjätte störst av alla nyhetstidningar i England.

Källa: Nationalencyklopedin och Wikipedia


Birgitta Folenius

019-15 50 22
birgitta.folenius@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan