Annons

Annons

Annons

Örebro

Efter 13-åriga dotterns död – sorgen blev till styrka: "Vi ville tända ett ljus, inte förbanna mörkret"

I stället för att falla ned i ett tomrum utan botten när 13-åriga Linda tagit sitt liv orkade familjen Falkbäck att kämpa för det goda.

NA träffar Lena och Arne Falkbäck som medverkar på "Våga va' dig själv"-dagen på Club 700. Det är en temadag mot mobbing och utanförskap. Tanken med evenemanget är att ta fram goda exempel som visar hur Stiftelsen Våga va' dig själv gör och har gjort för att skapa en bestående positiv skillnad i ungdomars liv.

Lindas föräldrar, Arne och Lena Falkbäck, medverkar vid "Våga va' dig själv"-dagen på Club 700 21 januari.

Bild: Foto: Anders Erkman

Låt oss ta det från början. Året är 2005 och Linda Falkbäck är 13 år. Hon är en nyfiken sprallig tjej som vågar att gå sin egen väg.

– Hon sticker ut. Hon gör inte som alla andra och det tål inte alla på skolan där hon går, berättar Lena och Arne.

Annons

Under en kort tid av oro i skolan under våren blir Linda kränkt, sexuellt trakasserad, hånad, sparkad och slagen. Allt pågår framför ögonen på några klasskamrater som inte gör något för att hindra förnedringen. Till slut, 27 april 2005, tar Linda sitt liv.

Annons

Linda Falkbäck blev 13 år.

Bild: Foto: Privat familjen Falkbäck

I en sådan stund skulle säkert de flesta föräldrar och syskon bli närmast apatiska, gråta oavbrutet, vara oförmögna att tänka klart, förlamade av sorg. På frågan varifrån de fått kraften att resa sig sig berättar Arne:

Linda vågade gå sin egen väg, men det gillades inte av en kille på hennes skola.

Bild: Foto: ...Falkbäck

– När detta har hänt beger sig, Lena, jag och våra andra döttrar Emelie och Sanna till vårt landställe i Hammar där vi låser in oss för att dels prata igenom vad som hänt, dels tala om hur vi som familj ska gå vidare. Vi bestämmer oss för att gå vidare, genom att ”tända ljus i stället för att förbanna mörkret”. Vi har ju alltid varit verksamma i miljöer/grupper där man värnat om det positiva och uppmanat till att ta egna initiativ. Vi vill göra något för att hjälpa andra barn som kanske är i samma situation som vår Linda var. Kunde detta drabba en tjej som Linda i lilla Bålsta så kan det drabba vem som helst när som helt och hursomhelst. På detta sätt bildas Stiftelsen Våga va' dig själv redan 2005.

Familjen vägrar att sjunka in i en passiv och mörk tillvaro och anammar tankar som Arne som före detta idrottscoach arbetat med idrottens värld.

Annons

– En läkare erbjöd oss lugnande tabletter precis när Linda tagit sitt liv, men vi valde att gå vår egen väg utan bedövande medikamenter så under de tolv år som gått har vi fyra tillsammans tagit fem sömntabletter på tolv år, sägerArne.

Annons

Under "Våga va' dig själv"- dagen presenteras stiftelsens arbete, bland annat de sommarläger som ni har haft sedan 2006 och som inte är något vanligt kollo!

– Vi har lägren på gården Vettra belägen i Hammar min mammas föräldrahem inte långt från Askersund så vi kan nästa kalla oss halvnärkingar. Lägren handlar om att man ska lära för livet och det innebär att man visar respekt för varandra och har tydliga rutiner. Alla får höras och synas och vara med. Vi har flera fysiska aktiviteter. Och så talar vi mycket om självförtroende och självkänsla.

Lokalerna på Vettra stod tomma när Falkbäcks kom dit.

– Genom kontakter med Scandic Hotels bla här i Örebro fick vi hjälp med en massa köksutrustning, sängar och soffor så det var bara att hyra en skåpbil och köra skytteltrafik mellan Stockholm, Örebro och Vettra, berättar Arne som utan att låta skrytsam talar om att det i vissa fall är nödvändigt att ta egna initiativ för att få något gjort. Han nämner bland annat om att han fått god hjälp av örebroaren Per-Arne Gerdin som bidragit med goda råd och tekniska hjälpmedel vid alla aktiviteter. Likaledes har mycket hjälp och stöd kommit från lokala företagare och arrangörer blan annat Askersunds Fiskevårdsförening med Bo Fingal. Utan detta stöd hade vi aldrig kunnat hålla en sådan standard utan att höja priserna för ungdomarna och det ärinte att tänka på.

Under alla år har 650 ungdomar mellan 12 och 15 år varit med på lägret.

– På lägret får de chans att träffa för dem nya människor i nya sammanhang. De har regler och en struktur att följa. Sådant utvecklar och vi försöker att ge dem livskvalitet.

Annons

Annons

– Men vi vill jobba med dessa frågor hela året eftersom mobbing, kränknigar och utanförskap pågår hela tiden, året om, i alla möjliga miljöer. Därför är vår långsiktiga vision att vi ska starta en skola år 2020 , en skola utan mobbing och utanförskap, en lära för livet, precis som på lägren.

Faktaruta:

Namn: Lena Falkbäck

Ålder: 57

Bor: Bålsta

Yrke: jobbar på design, grundare av Stiftelsen Våga va' dig själv.

Aktuell: medverkar på "Våga va' dig själv"- dagen 21 januari på Club 700 i Örebro.

Namn: Arne Falkbäck

Ålder: 58 år

Bor: Bålsta

Yrke: coach, grundare av Stiftelsen Våga va' dig själv.

Aktuell: medverkar på "Våga va' dig själv"-dagen 21 januari på Club 700 i Örebro.

Fakta:

► Våga va' dig själv-dagen är en inspirationsdag med föreläsningar, musik, teater och film, förebilder och goda exempel. Arrangeras på Club 700 lördag 21 januari klockan 13 och 16.


Anders Erkman

019-15 51 89
anders.erkman@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan