Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Så räddar arrangörerna Wadköpingsloppet: Körs över 14 varv på konstsnö

Snacka om snurrigt.
När arrangörerna räddar Wadköpingsloppet undan snöbrist blir det genom att köra länets största skidlopp över 14 varv i konstsnöspåret i Ånnaboda.
– Vi tror det kommer gå smärtfritt och utan att det blir köer, säger tävlingsledaren Erik Andersson inför söndagens lopp.

Startfältet i Wadköpingsloppet – med bland andra Kristina Roberto och Patrik Karlsson – senast det begav sig i Ånnaboda, 2015.

Bild: Veronika Ljung-Nielsen

Snöfattiga vintrar under 80- och 90-talen höll på att knäcka Wadköpingsloppet, länets största skidtävling som traditionellt kördes från Nora till Örebro med start 1968.

Men sedan återstarten 2001 har loppet genomförts varje år, om än ibland flyttat till reservorter som Grängesberg (2012) och Filipstad (i fjol). Även i år fick snöbristen arrangörerna att titta på alternativet att flytta loppet, som numera "normalt" ska köras på en drygt fyra mil lång bana i Kilsbergen med start och mål i Ånnaboda – men på tisdagen togs beslutet att söndagens lopp i stället kommer att köras över 14 varv i det cirka tre kilometer långa konstsnöspåret i Ånnaboda.

Annons

Annons

– I slutändan fanns det inte så många alternativ. Vi var i Filipstad förra året, men de har egna tävlingar på den anläggningen på söndag, så det alternativet la vi bort redan före jul. Och eftersom vi vill hålla oss inom 10–15 mil från Örebro så åkarna inte ska behöva åka så långt så fanns det inte så många andra alternativ att titta på i år, säger tävlingsledaren Erik Andersson.

Att loppet nu för första gången kommer att arrangeras enbart på det till SM-veckan 2015 iordningsställda, nya konstsnöspåret i Ånnaboda innebär framför allt två utmaningar: För åkarna att de kommer få ta den krävande "Främjandebacken" 14 gånger. För arrangörerna att det kan bli trångt på banan, i varje fall om förväntningarna på antalet startande infrias.

– Vi hade 130 anmälda i går kväll, men nu när vi givit besked om var loppet kommer åka räknar vi med några hundra till de närmaste dagarna. Kanske blir det runt 300–400 åkare. Vi har inte satt något tak, säger Andersson.

Men kommer det inte bli väldigt trångt?

– Vi tror det kommer gå smärtfritt och utan att det blir köer. Det blir bredare och fler spår än i Filipstad i fjol, och då fungerade det utan problem. Det parti på banan där det kan bli lite strul är ingången till bron, där man korsar elljusspåret. Där kommer man med fart in, och där kan det bli en liten flaskhals.

Annons

– Men generellt sett tror jag att det kommer gå bra, och det finns gått om snö vilket gör att vi kommer ha en bred bädd med många spår. Och slår väderprognosen in blir det dessutom minusgrader på söndag, vilket skulle göra att det blir snabba och fina spår. Då kan det bli ett riktigt snabbt lopp.

Annons

I fjol vann Helene Söderlund, Mora, och Robert Eriksson, Björkfors, loppet. Eriksson är anmäld även i år medan Söderlund i stället kommer att köra skiathlonloppet i längdskid-SM i Söderhamn på söndag. SM-veckan knycker även en del andra potentiella toppnamn från Wadköpingsloppet, som Kopparbergsåkaren Bill Impola med tre års rutin från långloppsvärldscupen liksom de bästa åkarna från Garphyttan.

Wadköpingsloppet ingår som den tredje av fem tävlingar i den svenska långloppscupen.


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan