Annons

Annons

Annons

Örebro län

Godsherren som byggt sin egen kyrka: "Det låter kanske hädiskt men man kan spela Kizz här"

Han ville ge en röst åt samhällets utstötta. Ville ha en kyrka som likställde alla. Så Robert Montgomery-Cederhielm byggde en egen fri gårdskyrka på ägorna till Segersjö herrgård.

- Egentligen började det i det här rummet, precis runt det här bordet, säger Robert Montgomery-Cederhielm, där vi sitter och dricker kaffe på Segersjö Herrgård, som tillhört hans familj i nio generationer.

Inbäddat innehåll

Och så berättar han om den traditionsenliga morgonbönen när han var barn, just kring det här runda, snidade bordet där familj och släkt brukade samlas.

–Eftersom jag läspade som barn bestämde min i det fallet föga pedagogiska far att jag skulle läsa välsignelsen som innehåller väldigt många s i förhoppningom att jag skulle sluta "med där där olatan" Bakom min rygg satt syskonen och fnissade. Jag bestämde mig för att ingen någonsin skulle göra narr av mig på kyrkans bekostnad igen.

Annons

Annons

Många år senare, när Robert Montgomery- Cederhielm sedan länge blivit vuxen, kom han att bli övervakare, eller medmänniska som han hellre säger, åt en tonårskille som hade hamnat lite snett. Tillsammans lyckades de få honom på rätt spår igen. Det var startskottet för Roberts engagemang för människor som har det tufft på olika vis.

– Det är så lätt att hamna på fel spår i livet. Jag har sett att samhället inte alltid funkar. Det kan vara en skilsmässa, ett spelmissbruk eller arbetslöshet som slår undan fötterna på en. Vi har uteliggare i vårt samhälle och det är aldrig självvalt, även om man möter politiker som uttrycker den uppfattningen. Jag vill att de ska få komma till tals. I ett kyrkorum finns en chans att höja upp sig över det vanliga samhällsrummet. De här människorna ska få vara "präster", i min kyrka.

För fyra år sedan lät Robert påbörja bygget av en kyrka på familjens ägor i Segersjö utanför Odensbacken. I år beräknas det bli helt klart. Än fattas till exempel några bänkar. Ett litet tillhörande hus är oinrett.

Det är en kyrka i vit puts, med rött tegel och grå inramningar kring fönstren. Taket är svart och brutet och på taket finns ett kyrktorn. Inspirationen har hämtats från olika kyrkor i länet; taket till exempel är inspirerat av Gällersta kyrka.

Själv kallar han sig inte religiös. Snarare agnostiker, eller bara en nyfiken sökare. Säger att tio Guds bud egentligen är en enkel lagbok om etik och moral. Men han tror på reinkarnation, att gott gör gott och ger existensberättigande.

Annons

Det äldsta föremålet i kyrkan är två Madonnafigurer från 1400-talet. Altaret från 1700-talet i guldfärg är fullt med snidade figurer och öppnar man ett par luckor i det hittar man fler figurer på insidan. De kyrkliga föremålen kommer från lite varstans i Europa. Kyrkklockan är en gåva från goda vänner i Sörmland.

Annons

Kyrkan är en fristående kyrka och lyder inte under Svenska kyrkan. Fast han har tillgång till en pensionerad präst och här får hållas både dop och bröllop.

– Det finns ett andligt behov i samhället idag som jag inte tycker kyrkan har lyckats kanalisera. Människor blir alltmer egoistiska och materialistiska. Det här är mitt sätt att visa på ett alternativ. ."Det bästa i livet är gratis", men det kar vi glömt bort i det stora kommersiella utbud som ständigt lockar oss att köpa massa onödiga "prylar". Jag tror att en uteliggare många gånger kan tillföra dig mer som människa än en väl så god präst, säger Robert Montgomery- Cederhielm.

Han berättar entusiatiskt om sin alternativa kyrka, där han tänker sig konfirmationer som innefattar jägarexamen, alternativt ridutbildning. Kvinnliga präster och likkönade äktenskap är självklart välkomna, allt annat vore otänkbart, och kommande konserter kan rymma allsköns olika musikgenrer, från Mozart till Beatles eller Kiss.

– Gårdskyrkan är ett bevis för den tacksamhet och uppskattning jag känner mot tidigare generationer över privilegiet att få bo och förvalta och utveckla denna gård. säger Robert Montgomery-Cederhielm.

Innan vi går avslöjar han:

– Någonstans under kyrkan har jag murat in ett skrin med lite pengar, smycken och ett usb-minne med ett tal till eftervärden, som en rolig grej. Att försöka bryta upp golvet är dock ingen idé. I den bok jag nu skriver anges x-koordinaten för skrinets placering, y-koordinaten får man lista ut själv. Det finns nog enklare skatter att leta efter då betonggolvet är 50 centimeter tjockt och armering därtill, påpekar Robert.

Annons

Fakta

Segersjö gårdskyrka började byggas för fyra år sedan, på uppdrag av Robert Montgomery-Cederhielm som äger Segersjö herrgård. Det finns en arkitektritning i grunden, men utseendet har modifierats och gjorts om allt efter att bygget fortlöpt.

Annons

Kyrkan rymmer 80 personer och är en fristående kyrka, det vill säga att den inte är invigd av biskopen och är frikopplad från Svenska kyrkan.

En tanke är att låta uteliggare, spelmissbrukare och andra svaga grupper få sin röst hörd genom att låta dem predika.

Kyrktornet saknar kyrktupp, men har en symbol som enligt Robert Montgomery-Cederhielm symboliseras kyrkans vinglighet, till exempel när det gällde kvinnors rätt till att bli präster eller samkönade äktenskap.

Bild: Per Knutsson

De kyrkliga föremålen kommer från flera olika håll i Europa. Altaret är från Tyskland och kaminen till vänster är dansk. Robert Montgomery-Cederhielm vill inte att kyrkan ska kännas splitterny.

Bild: Per Knutsson

Inne i gårdskyrkan finns denna hädelse framme vid altaret: En kissande hund.

Bild: Per Knutsson

Bild: Per Knutsson


Erika Ahlberg-Norén

019-15 50 14
erika.ahlberg-noren@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan