Annons

Annons

Annons

Ishockey

Bik klart för historisk hockeyallsvensk final efter drama – börjar hemma mot Mora på söndag: "Kan inte vänta"

Det började med 2–0-underläge. Men slutade med historisk triumf.
Bik Karlskoga vände till 3–2-seger hemma mot Almtuna på måndagskvällen, och säkrade därmed spel i den hockeyallsvenska finalen för första gången någonsin.

Carl Persson blev stor segerhjälte för Bik Karlskoga när han satte både reduceringen till 1–2 och kvitteringen till 2–2 i måndagskvällens 3–2-seger som innebar att laget säkrade en plats i den hockeyallsvenska finalen för första gången någonsin.

Bild: Lennart Lundkvist

Trots att två omgångar återstår av hockeyallsvenskans grundserie – för Bik Karlskogas del borta mot Västervik på onsdag och hemma mot Timrå på fredag – är laget redan nu klar tabelltvåa och därmed också klart för den hockeyallsvenska finalen, där sedan tidigare klara seriesegraren Mora redan bokat en plats.

Finalen, där en plats i ett direktkval i bäst av sju matcher mot det lag som slutar sist i SHL står på spel, avgörs över bäst av fem matcher och inleds i Karlskoga på söndag. Egentligen har Mora spelat till sig fördelen att börja på hemmaplan, men eftersom Vasaloppet körs just på söndag är det inget alternativ att spela i Mora då. I stället kommer match två och tre i serien att spelas i Mora, medan en eventuell fjärde match spelas i Nobelhallen och en femte i Smidjegrav arena. Förloraren i den hockeyallsvenska finalen möter vinnaren i slutspelsserien i bäst av tre matcher om den andra platsen i SHL-kvalet, i en bäst av sju-serie mot laget som slutar näst sist i högsta serien.

Annons

Annons

För att Bik redan på måndagen skulle boka platsen mot Mora, och därmed för första gången i klubbens historia få spela en hockeyallsvensk final, krävdes tre poäng hemma mot Almtuna. Det blev det till slut alltså, men först efter dramatik då Uppsalalaget hade ledningen med 2–0 halvvägs in i första perioden. Skyttekungen Carl Persson reducerade i slutet av första perioden och kvitterade i powerplay i början av andra, och bara 43 sekunder in i tredje perioden satte Alexandre Lavoie segermålet.

– Jag kan inte vänta på att få möta Mora nu. Hela vårt lag är redo. Vi kommer att möta ett väldigt starkt Mora men även vi är riktigt bra. Jag ser verkligen fram emot den här finalen. Det ska bli fantastiskt kul, säger Lavoie till nwt.se.

Så spelas SHL-kvalet

Hockeyallsvenska finalen i bäst av fem matcher:

5 mars: Bik Karlskoga–Mora.

7 mars: Mora–Bik Karlskoga

9 mars: Mora–Bik Karlskoga.

11 mars: Bik Karlskoga–Mora om så krävs.

13 mars: Mora–Bik Karlskoga om så krävs.

Playoff i bäst av tre matcher:

16 mars: Förloraren i hockeyallsvenska finalen–Vinnaren av slutspelsserien.

18 mars: Vinnaren av slutspelsserien–Förloraren i hockeyallsvenska finalen.

20 mars: Förloraren i hockeyallsvenska finalen–Vinnaren av slutspelsserien.

Direktkval till SHL:

22 mars–3 april: Lag 14 i SHL–Vinnaren i hockeyallsvenska finalen i bäst av sju matcher.

23 mars–4 april: Lag 13 i SHL–Vinnaren i playoff.


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan