Annons

Annons

Annons

Örebro

Kulturskolan sätter upp musikföreställning av Karl Jenkins på Strand

Föreställningarna på Örebro Kulturskolas nya scen Strand i Trefaldighetskyrkan avlöser varandra. Nu är det dags för sång- och musikeleverna att sätta upp ett gemensamt sångprojekt.

På onsdagen var det genrep inför Kulturskolans föreställning Adiemus songs of sanctuary som sätts upp torsdag och fredag kväll i Trefaldighetskyrkan.

Bild: Privat bild

Nu är det inte längre bara den nya scenen, Strand, som Kulturskolan i Örebro tagit i bruk. För första gången används även scenen i Trefaldighetskyrkans stora sal när elever i sång, kör, stråk, blockflöjt, slagverk och dans genomför ett gemensamt sångprojekt.

Annons

Annons

Adiemus songs of sanctuary av Karl Jenkins spelas på torsdag och fredag kväll.

Sångföreställningen beskrivs som ett körstycke baserat på European klassisk tradition men där röstljudet låter mer som "ethnic" eller "world music" och där texten inte betyder något utan är universal, som språket i musiken.

– Stycket har en klar ton, en slags renhet, musiken, kan man säga är pockande, strävande framåt och även suggestiv ibland, säger Gunnel Sjöberg, sång- och körpedagog, som tillsammans med eleverna diskuterat varför Adiemus Songs of Sanctuary spränger gränser.

Musiken kan man säga är pockande, strävande framåt.

– Vi sjunger också med olika sångsätt. Med ett mer klassiskt ljud och även med twang, som ligger längre fram i näsan.

Kören består av sångelever i olika åldrar, och även av sånglärare.

– Vi möts så att säga över gränserna, säger Gunnel Sjöberg.

"Karl Jenkins menar att alla ska kunna sjunga detta, vilket land man än kommer ifrån, och känna tillhörighet i musiken och glädjen i att göra något som binder samman människor över alla gränser", skriver eleverna om föreställningen och lägger till ett citat av Jenkins själv:

"The sound is universal, as is the language of music".


Sofia Gustafsson

sofia.gustafsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan