Annons

Annons

Annons

Bandy

Fem legendarer invalda i bandyns hall of fame: "Nu kan jag dö – det är så stort"

2012 instiftades svensk bandys hall of fame.
Nu har fem nya namn valts in i sportens finrum.
– Nu kan jag dö! Det är så stort, säger Mikael Forsell till svenskbandy.se.

Ove Eidhagen, "Knatten" Olsson och Jan-Erik Flink är tre av namnen som är invalda i Hall of Fame.

Bild: Arkiv (Montage)

De fem namn som valts in är Arne Argus, Ove Eidhagen, Jan-Erik Flink, Lars "Knatten" Olsson och Mikael Forsell. De är därmed namn 31–35 i svensk bandys hall of fame.

– Nu kan jag dö! Det är så stort. Klart att jag har hoppats men det finns så många landslagskompisar som är mer värda att väljas in men jag är jätteglad, säger målvaktslegendaren Mikael Forsell till svenskbandy.se.

Annons

De invalda kommer att hyllas på bandygalan i Annexet på lördag.

HÄR ÄR JURYNS SAMTLIGA MOTIVERINGAR

Annons

31. Arne Argus.

"En av svensk bandys stora, utan att spela. Signaturen ”Acke” började som sportjournalist i Småland, slutade som tidningsdirektör i Linköping. 1964 blev han ordförande i Svenska Bandyförbundet. Med outsinlig energi var han med ”överallt”. Hans betydelse som författare av bandyböcker är stor. Han såg 60 SM-finaler, förmodligen svenskt rekord."

32. Ove Eidhagen.

"Folkskolläraren Ove Eidhagen var en av nio (!) bandyspelande bröder som fostrades i Forsbacka. Det var som center i drömkedjan i Örebro som blev hans stora genombrott. 1959 i den osannolika seriefinalen mot Katrineholms SK – 15-0! - gjorde han sex mål inför storpubliken, 9 812 åskådare. Hans insats i den matchen beskrivs som den bästa insatsen genom tiderna av en spelare i högsta serien."

33. Jan-Erik Flink.

"”Flinken” var ett underbarn. Men inte som bejublad forward utan som back/centerhalv med allsvenskans ”längsta” klubba och snabb baklängesåkning. Han debuterade som 16-åring i allsvenskan med Broberg. Året efter vann han SM-guld med Broberg. 20 år gammal debut i A-landslaget. Efter karriären har han fortsatt som tränare/ledare, bland annat som ledamot i Svenska Bandyförbundets styrelse."

34. Lars "Knatten" Olsson.

""Knatten", skarpskytten som med sina kanonskott fick bandyvänner att bli lyriska. Lika hårda från vänster som från höger. Fem gånger allsvensk skyttekung. 46 landskamper, två VM-silver. På hemmaplan var han sin moderklubb Sandvikens AIK trogen, 1965-1986. Anbud utifrån saknades inte. Knattens ständiga svar: "En gång SAIK - alltid SAIK"."

Annons

Annons

35. Mikael Forsell.

"Debut redan som 15-åring i målburen i Lesjöfors. Karriären gick vidare i Villa och Boltic och A-landslaget, 110 landskamper. 1997 utsågs ”Micke” till världens bästa målvakt, mycket välförtjänt. Greppsäker, smidig och med suveräna utkast. Men 1995 var hans märkesår. Då vann han allt: VM-guld, SM-guld, Årets Man, seger i Europacupen, seger i World Cup, Nya Wermlands-Tidningens guldmärke. Få säger emot om vi säger att ”Micke” är Sveriges bästa målvakt genom tiderna."


Lukas Sahlin

0611-55 48 43
lukas.sahlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan