Annons

Annons

Annons

Annons

Han har vatten i tankarna

Vattenbristen i Örebro och Lekeberg stryper dricksvattenkranarna för dem som vill vattna trädgården eller fylla på pooler och spabad. Men vattnet är inte långt borta. Glanshammars åkeri är ett av företagen som säljer vatten.

Egentligen är det fel uttryckt att säga att de säljer vatten.

- Vattnet är gratis. Det vi tar betalt för är transporten, säger Morgan Joakobsson som driver Glanshammars åkeri tillsammans med sin bror Mikael.

För vattenbristen i Svartån till trots finns det gott om vatten på andra håll. En plats är marmorgruvorna i Glanshammar. Där har de tillåtelse att hämta vattnet.

- Redan i dag pumpas vattnet bort från gruvorna. Vi tar av det vatten som ända ska pumpas bort, fortsätter Morgan Jakobsson.

Han säger att vattnet inte är dricksvatten men att det är klart och rent.

- Moderna pooler har så bra filter att vattnet renas snabbt, säger han.

Moderna pooler töms inte på vintern mer än till en viss nivå. Morgan Jakobsson fyller på med vatten från gruvorna runt Glanshammar, en ny nisch för åkeriet.

Bild: Marita Hellberg-Danielsson

Annons

Annons

Att sälja tankar med vatten är ingen ny grej för Glanshammars åkeri. Morgan berättar att det började när nya E20 byggdes. Då behövde väggruset vattnas och det gav åkeriet ett nytt ben att stå på. Med tiden har vattenverksamheten utökats till att fylla pooler, vattna gräsmattor och till och med vara backup för räddningstjänsten vid en krissituation.

Inför årets sommar med bevattningsförbud i det kommunala vattnet i Örebro och Lekeberg tror åkeriet att de kommer att få mer att göra. De har därför utökat med även en dricksvattentank vid sidan av de vanliga vattentankarna - om det skulle bli kris eller om någon vill fylla på en sinad brunn.

Glanshammars åkeri hämtar vatten från gruvorna i Glanshammar som ändå ska pumpas fria från vatten.

Bild: Privat

Så kostar det att fylla poolen

Vatten går alltså att få tag i till pooler och gräsmattor men smakar det så kostar det.

Som en jämförelse kostar en tank vatten hemkörd med åkeriet 2000-2500 kronor, beroende på hur långt lastbilen måste åka med vattnet. Då får man 16 kubikmeter vatten som tar en kvart att tömma i.

Motsvarande mängd vatten att fylla på från den kommunala ledningen skulle kosta 219 kronor eller 13,70 kronor per kubikmeter. Den som gör det lär få hålla på ett bra tag. Men det är som sagt förbjudet att göra det.

Annons

OK att ta vatten ur sjöar och vattendrag

- Man får ta vatten ur sjöar eller andra vattentag om inga allmänna eller enskilda intressen skadas av det. Det gäller under förutsättning att man har fastighetsägarens tillstånd.

Annons

Det säger Maria Rystedt som är vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen som svar på frågan om det är OK att fylla tankbilar med vatten och fylla på pooler eller vattna gräsmattor.

Hon tillägger att det också är en avvägning mellan hur mycket vatten som tas ut och hur mycket vatten det finns. Men då handlar det om större mängder än några lastbilstankar.

Vill du veta mer kan du läsa på länsstyrelsens hemsida. www.lansstyrelsen/Orebro


Marita Hellberg-Danielsson

019-15 50 41
marita.hellberg-danielsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan