Annons

Annons

Annons

Örebro län

Dom i förvaltningsrätten: Trendtaxi och Region Örebros avtal ogiltigt

Region Örebro län tecknade ett avtal med Trendtaxi för serviceresor. Nu har kontraktet förklarats ogiltigt av Förvaltningsrätten i Karlstad.

En taxibil från Taxi Kurir

Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Det var i december 2015 som Trendtaxi vann en upphandling om ett avtal med serviceresor åt Region Örebro län. Taxi kurir förlorade upphandlingen.

När avtalet tecknades den 4 juli lade Trendtaxi och Region Örebro län till en tilläggsöverenskommelse. Den innebar att fem så kallade tidzonfordon som ursprungligen ingick i avtalet skulle utgå.

Annons

Annons

Taxi kurir uppskattade inte tilltaget och hävdade att taxibilar med tidzontaxa är en förlustaffär, och att de sannolikt lagt ett helt annat anbud på upphandlingen om de vetat om att tidzonfordonen skulle utgå. Taxibolaget ansökte därför om avtalets giltighet skulle överprövas.

Fallet hamnade hos Förvaltningsrätten i Karlstad som nu ger Taxi kurir rätt. När avtalet ändrades på det sätt som skedde borde Region Örebro län ha genomfört en ny upphandling, enligt domstolen. Avtalet mellan regionen och Trendtaxi förklaras nu ogiltigt.

Även en tvist mellan Trendtaxi och Region Örebro län var uppe för en bedömning i förvaltningsrätten. Taxibolaget ville att rätten skulle överpröva en upphandling som Taxi 100 150 vann i januari i år. Den aktuella upphandlingen avsåg leverantör av "samhällsbetald anropsstyrd trafik".

Taxitrend anser att anbudsvinnaren inte uppfyller kvalificeringskraven, och menar att vinnaren hade alldeles för få taxichaufförer anställda. Region Örebro län sänkte dessutom kraven på hur utrustningen i fordonen skulle se ut i upphandlingen, vilket skulle ha gynnat Taxi kurir. Men det ifrågasattes av Region Örebro län som påpekar att Taxi kurir inte ens lagt något anbud.

Rätten anser inte att Region Örebro län gjort något fel. Det finns inga bestämmelser som säger att de inte får sänka kraven på fordonen. Det vinnande taxibolaget hade dessutom tillräckligt många fordon för att klara uppdraget, konstaterar rätten och avslår därmed Trendtaxis ansökan om att överpröva upphandlingen.

Annons


Stefan Hazianastasiou

019-15 50 57
stefan.hazianastasiou@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan