Annons

Annons

Annons

Ånnaboda

Nytt grepp testas: Plocka fram retro-grejerna och gå på vandring i Kilsbergen

Glöm funktionsmaterial – plocka i stället fram anoraken, en gammal termos, limpmackorna och kanske farfars näverryggsäck. På lördag vankas nämligen nostalgi och friluftsliv i skön förening.

Föremål från Friluftshistoriska muséet och en bild på Henry Allard, iklädd tidstypisk mönsterstickad kofta, framför Kilsbergsstugan 1930.

Bild: Bilder: Åsa Wistrand/Friluftsmuseet

Varje månad ordnar Hopajola en vandring i ett av länets reservat. Men lördagens vandring kommer att bli lite annorlunda, och starta med ett besök på Friluftshistoriska muséet (Främjandestugan) i Ånnaboda klockan 10. På museet finns friluftsutrustning och foton från sekelskiftet fram till 1970-talet.

Terrängen kräver inte funktionsmaterial, så det går bra att spinna loss på nostalgin i stället

– Vi försöker ju hitta nya idéer för att få ut folk i naturen, och det finns ju ett intresse för retro och såna saker, säger Åsa Wistrand, verksamhetsledare på Hopajola.

Annons

Annons

Evenemanget har döpts till "Hike in tweed" som en blinkning till ett retro-evenemang där deltagarna klär sig i retrokläder och cyklar runt på äldre cyklar i Stockholm, Bike in tweed.

Men inspirationen kommer också från samtal med tidigare naturguider i Kilsbergen, som berättat om hur friluftslivet var förr, med ryggsäckar av näver och liknande. Det är inte framför allt tweed Åsa räknar med att få se, men kanske en och annan anorak från 50-talet, en fin äldre termos och så vidare.

– Vi ska gå runt Ånnabodasjön, och det är inte svår terräng. Så det krävs ju inte funktionsmaterial, utan det går bra att spinna loss på nostalgin i stället, säger Åsa Wistrand,

Hon säger att givetvis är alla välkomna, men att det roliga är att effekten byggs upp av deltagarna själva, genom hur de klär sig och vad de packar i matsäcken.

– Sen förstår jag att det inte kommer att blir som i Stockholm, speciellt inte första gången. Men tanken är att vi ska kunna ha en nostalgivandring varje år, och då besöka olika reservat, säger Åsa Wistrand.

Själv tar jag min gamla näverryggsäck och min tweedkeps.

På museet kommer Lydia Larsson att guida, och även berätta om när hon själv som barn på 50-talet tog tåget från Kumla till Örebro, och därifrån buss till Garphyttan för att åka skidor. Sedan tar naturguiden David Tverling över, och han lovar att ha sin gamla näverryggsäck och min tweedkeps.

Annons

Annons

– Jag hoppas att många kommer klädda i sina gamla friluftskläder, tweed eller en anorak från 50-talet, säger han.

Aktiviteten Hike in tweed görs i samarbete mellan Hopajola, Länsstyrelsen, Friluftshistoriska muséet, Naturskyddsföreningen, Svenska turistföreningen och Studiefrämjandet.

Fakta Kilsbergen

Ånnaboda blev tidigt ett friluftsområde dit örebroarna tog sig för att vandra eller åka skidor.

Politikern Henry Allard (1911–1996) var en viktig person för tillkomsten av friluftslivet i Kilsbergen.

Tips: På lördag pågår också Classic Motor i Ånnaboda, men parkeringsvakterna kommer inte att ta entré för de som åker till Ånnaboda för att delta i Hike in tweed. Vandringen är kostnadsfri.


Carina Tenor

019-15 52 31
carina.tenor@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan