Annons

Annons

Annons

Kristian Ekenberg: Absurt om bara Dylanmännen får ha en åsikt

KRÖNIKA: Kristian Ekenberg föreställer sig hur det skulle vara om bara fans får ha åsikter om författarskap.

Har du sett någon utan topplock på stan är det förmodligen Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen. Häromdagen skrev han kanske årets mest rasande text med rubriken ”Mitt topplock gick vid senaste Dylan-dissen”. Saliven skvätte nästan genom skärmen under läsningen.

Hans argumentation, i korthet, kan kokas ner till: Håll käft!

Anledningen till ilskan är de digitala hånskratt som följde på nyheten om att Bob Dylan eventuellt hade plagierat sin Nobelföreläsning.

Annons

I Expressen svarade Malte Persson – en av dem som inte blev lika till sig av Dylans pris som Virtanen – och ifrågasatte det orimliga i att bara Dylanmän får ha en åsikt om priset.

Annons

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

”Och följande gäller inte bara Dylan: om endast den som ägnat årtionden åt en artists hela produktion får vara kritisk, kommer ingen vara kritisk – eftersom en sådan person per definition är ett fan”, skriver Malte Persson.

Med Lex Virtanen får vi onekligen en intressant skara litteraturkritiker i framtiden. Om bara de mest lojala fansen får ha en åsikt, måste jag omedelbart som litteraturredaktör hitta nya recensenter till dessa mer eller mindre kritiserade författarskap.

Björn Ranelid

Överentusiastiska damer som kan recitera Björn Ranelids allra mest rosendoftande metaforer utantill, inte har förlåtit Linda Skugge för läppglansgate och som på författaruppläsningar sneglar på den grå maken intill – som diskret sneglar på klockan – och undrar hur han skulle vara om också han hade en tiger tatuerad på bröstet.

Jan Guillou

Medelålders män som man kan väcka mitt i natten med ett vapen mot deras tinning och de bara av känslan mot huden kan identifiera vilken kaliber det rör sig om. Helst bör de även kunna stycka en älg med förbundna ögon och supa Leif GW Persson under bordet.

Annons

Marcus Birro

Snarstuckna män som har fått ett politiskt uppvaknande, aldrig tvekar att höja rösten om de drabbas av orättvisor (inbillade såväl som verkliga), tycker att tonårspoesi är fett och som betraktar världen genom vinklade persienner från en sunkig etta med gravt ostädad toalett.

Annons

Agneta Sjödin

Alla som har pilgrimsvandrat till Santiago de Compostela, inte tror på Gud men på ”nåt” och som anser att Agneta Sjödin är den klokaste människa som vandrat på denna jord sedan Platon.

Camilla Läckberg

Stressade småbarnsmammor som köper böcker baserat på om de sett författaren på tv. Och som egentligen hellre läser i skvallertidningar om författarens senaste kärlekshistorier än hennes deckare.

George RR Martin

Tonårskillar som vet mer om orchers anatomi än om det motsatta könets och som tycker att Svenska Akademien har underskattat förmågan att rita fantasikartor när Nobelpriset ska delas ut.

Karl Ove Knausgård

Alla som anser att deras tonårsdagböcker inte har fått den uppmärksamhet som de förtjänar.


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan