Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönikor

Krönika: Många engagerade i kändisväggen

Anders Nilsson, chefredaktör NA.

Mitt förslag att inrätta en kändisvägg i Örebro har engagerat många människor den gångna veckan. Flera har avslöjat att de haft långtgående planer på en wall of fame i Örebro. Många har också haft åsikter vilka personer som bör vara med på väggen. Det finns också olika viljor kring var kändisväggen ska placeras.

Läs också: Anders Nilsson: Klart Örebro ska ha en kändisvägg

Annons

Som av en händelse hade jag planerat att träffa Nyckelfonden i måndags. Hastigt och lustigt visade det sig att Nyckelfonden, som jobbar med att bidra med pengar till forskning inom sjukvård, redan planerar för en kändisvägg på flygplatsen. Väggen ska stå klar till 2019 då Nyckelfonden fyller 30 år. Tanken är att porträtten på en rad kändisar ska hälsa besökarna på flygplatsen välkomna när de anländer till Örebro. Enligt Annika Rosdahl på Nyckelfonden är flera av kändisarna redan tillfrågade. Nu saknas bara ett klartecken från flygplatsen.

Annons

Rösta: Vem ska finnas på Örebros kändisvägg?

Göran Wickström skriver i ett mejl till mig att han redan för många år sedan föreslagit kommunalråd en kändisvägg på Stortorget. ”Viktigt att också få med några tunga namn från näringslivet. Det får inte bara bli kändisar från nutidens tv och sport utan lite mer historia, kultur och djup”, skriver Göran.

”Har under flera år försökt att få till en utställning med alla namnen och personerna som figurerar på våra lila bussar. Senast med en utställning på Örebro länsmuseum”, skriver Lahrs Bergström.

I mitt förslag utgick jag från nu levande framgångsrika personer i Örebro. Men många tycker att en kändisvägg ska innehålla även kända personer som inte är i livet. Även historiska personer långt tillbaka i tiden. Då blir urvalet ett helt annat. Ronnie Peterson, Cajsa Warg, Hjalmar Bergman och Torsten Ehrenmark för att nämna några namn.

Annons

”Varför inte få med Jean Baptiste Bernadotte också”, hälsar signaturen Ulla på facebook.

Att lyfta fram framgångsrika personer som betytt mycket för Örebro är inte okontroversiellt. I kommentarsfälten tycker en del att förslaget är löjligt och att det inte är något att lägga pengar på. Andra tycker tvärtom att det skulle skapa stolthet för staden. ”Så mycket fint som många av dessa kändisar gör i och med välgörenhet och dylikt för andra, så tycker jag att de är väl värda en kändisvägg.”

Annons

Från politiskt håll hörs också positiva tongångar.Kulturnämndens ordförande Bechet Barsom säger till NA att en kändisvägg kan vara viktig för stadens identitet och är positiv till förslaget. ”Det är människor som har bidragit till något, och jag tycker det är en del av vår historia”, säger han.

NA ställde frågan på na.se var Örebros wall of fame bör placeras. Nära 800 har hittills svarat och 31 procent av dem vill att kändisväggen placeras på Stortorget. Centralstationen är också en tänkbar plats och 29 procent vill se en kändisvägg där. Däremot verkar inte Behrn arena eller Conventum vara platser för en samling kändisar.

Det viktigaste är att bollen är i rullning. Jag är övertygad om att Örebro kommer att få en egen wall of fame. Det kommer att lyfta staden.

Läs också: [+] Kändisvägg planeras redan vid flygplatsen: "Ingen annan får komma före"

Inbäddat innehåll


Anders Nilsson

019-15 53 33
anders.nilsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan