Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

En urpremiär, Strindberg och den mest spännande deckaren hittills – här är teaterhösten i Örebro län

Det är inte bara Länsteatern som har laddat med uppsättningar lagom till att mörkret och kylan återvänder – här presenteras ett axplock av vad teaterhösten i Örebro och länet har att komma med.

Riksteaterns Tyst teater sätter upp Federico García Lorcas klassiska familjedrama Bernardas hus. I rollerna: Dawn Jani Birley, Mette Marqvardsen, Aino Hakala, Marie-Thérèse Sarrazin, Mira Zuckermann, Rebecca Drammeh och Cecilia Järbrink.

Bild: Urban Jörén

Annons

[+] Läs också [+] Anders Ekborg till Länsteatern i höst

Länet har flera livaktiga Riksteaterföreningar som ser till att vi har en rad spännande höstföreställningar att se fram emot. Med allt ifrån en monolog från en av kumlaförfattaren Håkan Nessers noveller (16 september, Kumla) till Tyst teater som framför familjedramat "Bernardas hus" (15 oktober, örebro) på teckenspråk.

I södra länet har Askersunds riksteaterförening inlett ett samarbete med kulturhuset Sjöängen och tillsammans bjuder de in till flera teaterupplevelser under hösten. Bland annat Teatergruppen 123 Schtunk, som gjorde några nedslag i Örebro län redan i våras. Den 9 september sätter de upp en föreställning där man djupdyker i det svenska vemodet via Vilhelm Moberg.

Annons

Annons

Bara en vecka senare blir det mer teater på Sjöängens scen när "Min mammas dotter" (15 september) med Maria Nohra sätts upp. Därefter gästas Sjöängen av Stefan Sundström som tillsammans med naturskildraren Martin Emtenäs turnerar Sverige runt med en ny föreställning om biologisk mångfald, "Vi som bor här" (29 september).

Sjöängen får också besök av Johannes Brost och Sanna Ekman som spelar "Han ska bli min!" (11 oktober) vilken beskrivs som "en fullständigt galen gisslankomedi".

Riksteaterns dramatisering av kultromanen "Maken" har premiär i Nora den 3 oktober. Rollerna spelas av Karin Bengtsson, Jesper Feldt och Miriam Forsberg

Bild: Klara G

I Nora har den lokala riksteaterföreningen fått äran att arrangera urpremiären av "Maken" baserad på Gun-Britt Sundströms kultroman som för första gången dramatiseras för en professionell teaterscen (3 oktober).

I Nora är det också turnépremiär för August Strindbergs kammarspel "Fordringsägare" (9 september).

"Försvinnandet", ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar någon i ens familj, sätts upp i både Karlskoga (5 oktober), Lindesberg (7 oktober) och Östansjö (8 oktober).

"Zebrafinken", där Carlos Romero Cruz antar dragpersonan Carnita Molida för att utforska tonårens utanförskap och identitetssökande, är en annan uppsättning som spelas på olika håll i länet – 10 november i Kumla och 11 november i Örebro.

Maria Selbing, Eleanora DeLoughery Nordin, Susanne Hellström är några av skådespelarna som skildrar alzheimer ur den drabbades egna perspektiv.

Bild: Per Eriksson

Annons

Örebro riksteaterförening har under hösten satsat på en hel del barnteater som "Räven i den kolsvarta natten" (14 oktober) av teater Pero, "Äta själv!" (18 november) av Moliére ensemblen och "Min lillasyster kanin" (2 december) av Dockteatern tittut.

Annons

Teater Martin Mutter fortsätter under hösten att turnera Sverige runt med sin ungdomsföreställning "Artikel 3", om HBTQ och om att bryta mot normen.

Även "Världens ensammaste val" är fortsatt på turné och beger sig i slutet av november till Stockholm för att spelas för barn från tre år och uppåt.

Åsa Gustafsson och Helena Hedlund från Teater Martin Mutter fortsätter att turnera med sin uppsättning för små barn; "Världens Ensammaste Val".

Bild: Teater Martin Mutter

På hemmaplan inleder de hösten med en premiär av en skolföreställning – "Uppdrag Nelly Rapp".

– Den grundar sig på Trollkarlens bok av Martin Widmark och i vår föreställningfår vi träffa både de olika karaktärerna som en del skolor använder för att öva sin läsförståelse och Nelly Rapp, säger Kajsa Wadström, producent på Teater Martin Mutter.

Hon berättar att de gett karaktärerna olika personligheter vilka gemensamt får ett uppdrag som de måste samarbeta om för att klara av.

– Det handlar om att olikheter berikar och tillsammans fixar vi det mesta.

"Uppdrag Nelly Rapp" har skolpremiär 29 september, regi och manus av Mia Nilsson.

Teater Martin Mutter har även inlett ett samarbete med Länsteatern i vilket de producerar föreställningen "Inte bara jag" som har förskolepremiär den sjätte oktober och vänder sig till barn från fyra års ålder.

Annons

– Den handlar om att man ska se bortom sig själv och upptäcka att man inte är ensam. Men så mycket mer än att det är en föreställning om solidaritet kan jag inte säga eftersom det inte finns något färdigt manus, säger Kajsa Wadström och berättar att pjäsen ska göras utifrån en form där manus skapas i en kollektiv process tillsammans med skådespelarna.

Annons

Båda uppsättningarna ingår i teaterns uppdrag från Örebro kommun och är således gratis för förskolegrupper och skolklasser.

Lerbäcks teater tackar för sommarens framgång med barnteatern Karlsson på taket och annonserar i samma andetag höstens deckargåta – Hovsjömordet. "Vår mest spännande deckare hittills" lockar Lerbäcks teater om sin 14:de deckargåta som utspelar sig under andra världskriget och innehåller både spioner, förrädare och familjehemligheter.

Framåt jul sätter Lerbäcks teater också, precis som i fjol, upp Mårten Sandéns skorstensjul på Örebro konserthus tillsammans med Svenska kammarorkestern och elever från Örebro kulturskola – en musiksaga i Astrid Lindgren-anda, enligt beskrivningen.


Sofia Gustafsson

sofia.gustafsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan