Annons

Annons

Annons

Polisens feministiska kamp på Väster

Under två veckor har polisen i Örebro bedrivit feministisk kamp på Väster i Örebro. Okej, det är nog inte så poliserna själva ser på det . Låt oss titta på resultatet av de insatser som polisen har gjort under två veckor i Örebros västra stadsdelar, alltså exempelvis Vivalla, Varberga och Oxhagen.

När polisen bekämpar narkotikabrottslighet är det också en insats för jämställdhet.

Bild: Johan Nilsson/TT

21 personer misstänks för ringa narkotikabrott, det vill säga de har haft narkotika för eget bruk. 26 personer har åkt fast, misstänkta för narkotikainnehav. Två personer misstänks för att ha handlat med narkotika. Sju personer misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika. Sju personer har åkt fast för grov olovlig körning. Ja – och några brott till...

Annons

Annons

Effekten av den här typen av polisinsatser är att efterfrågan på narkotika minskar. Det blir mer riskabelt att stå på gatan och öppet erbjuda folk att köpa narkotika.

Polisen beslagtog 17 gram kokain, 37 gram cannabis, 1100 tabletter med bensodiazepiner, 78 tabletter med opioider (alltså läkemedel som är besläktade med morfin och heroin), två knivar och två kolsyrepistoler.

Effekten av den här typen av polisinsatser är att efterfrågan på narkotika minskar. Det blir mer riskabelt att stå på gatan och öppet erbjuda folk att köpa narkotika. Marknaden pressas tillbaka en aning. Det minskar också risken för så kallade skjutningar. För det är i de kriminella gängen som sådant inträffar.

Är det någon som blir huggan av en kniv så är det nästan alltid en man som håller i kniven. Om någon kliver in i en affär och genomför att rån med ett "pistolliknande föremål" eller en kolsyrepistol så är det oftast en man.

Men vad i hela fridens namn har detta med feminism att göra? Jo, på flera olika sätt. När det gäller brottslighet över huvud taget är det oftast män som är drivande. Är det någon som blir huggen av en kniv så är det nästan alltid en man som håller i kniven. Om någon kliver in i en affär och genomför att rån med ett "pistolliknande föremål" eller en kolsyrepistol så är det oftast en man.

Annons

Jag har genom åren lärt känna många unga missbrukare. I just missbrukarkretsar är förtrycket mot kvinnor synnerligen hänsynslöst. De utnyttjas sexuellt. De tvingas gå kriminella "ärenden". Det kan också finnas en fru och barn som ser hushållskassan rinna iväg till illegala droger i stället för mat och hyra. Och berusade män tenderar att misshandla kvinnor.

Annons

Så den som kallar sig för feminist borde vara angelägen om att narkotikahandeln pressas tillbaka. Den som verkar för en legalisering av narkotika är något av det mest antifeministiska som finns. Om vi till exempel skulle legalisera innehav av narkotika för eget bruk, skulle effekten bli att droghandlare kan stå helt öppet på Varberga torg och sälja sina varor. När polisen kommer dit kommer de att hävda att de bara har en mindre mängd för eget bruk. Det blir en mardröm för de mammor som kämpar för att deras barn ska komma ur missbruket och för de hustrur som är hjärtligt trötta på att deras män sysslar med kriminell verksamhet.

En del av legaliseringsivrarna lever i en fantasivärld där människor antingen är langare eller missbrukare. Så svartvit ser det naturligtvis inte ut.

En del av legaliseringsivrarna lever i en fantasivärld där människor antingen är langare eller missbrukare. Så svartvit ser det naturligtvis inte ut. Den som är missbrukare ena stunden kan vara langare den andra stunden, för att få råd med sitt missbruk. Den som langar är inte sällan "bästa kompisen". En minskad kriminalitet leder dessutom till att människor kan gå ut på gatan utan att känna oro. Kvinnors oro är större än mäns.

Annons

Så när polisen i Örebro pressar tillbaka narkotikamissbruket är det inte bara en vällovlig insats för att minska kriminalitet. Det har också en jämställdhetsaspekt.

Läs också:

Polisens jätteinsats på Väster – över 70 brottsmisstankar riktade


Lars Ströman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan