Annons

Annons

Annons

Örebro

Lokal naturfotograf Augustnominerad i kategorin Årets svenska fackbok

"Ateljéporträtt som lekfullt och återhållet fångar personligheter" – boken "Nära fåglar" av författarna Mats Ottosson och Åsa Ottosson samt Örebrofotografen Roine Magnusson har nominerats till Augustpriset.

Roine Magnusson bor vid sjön Tysslingen och är fågelskådare och fotograf. Boken "Nära fåglar" kom ut hösten 2017 och har Augustnominerats i kategorin Årets svenska fackbok.

Bild: Roine Magnusson

Av 176 inskickade titlar i fackboksklassen har en jury valt ut sex böcker som nominerats i kategorin Årets svenska fackbok – "Nära fåglar" är en av dem. Med motiveringen:

"Nära oss i två bemärkelser är denna bok med närbilder av fåglarna i vår närhet. Ateljéporträtt som lekfullt och återhållet fångar personligheter. Kulturhistoria och biologi, skönhet och humor."

På Bonnier fakta, förlaget där boken ges ut, beskrivs Roine Magnusson som "Naturens egen studiofotograf" och hans bilder i boken "Nära fåglar" beskrivs som "bilder som inte bara tecknar varje litet dun knivskarpt utan också avslöjar de olika fågelarternas, ja till och med de enskilda fågelindividernas, karaktärer.".

Annons

Annons

Avslöjar de olika fågelarternas, ja till och med de enskilda fågelindividernas, karaktärer.

Roine Magnusson bor vid i ett torp vid fågesjön Tysslingen och har varit fågelskådare ända sedan barnsben. Han har jobbat som fotograf sedan 1994 och sammanlagt gett ut tio böcker. Han har samarbetat med författarna Ottosson tidigare när de skrev boken "Kor – en kärlekshistoria", en bok som belönades med årets Pandabok av WWF.

Bilderna i boken "Nära fåglar" beskrivs som lekfulla samtidigt som de fångar djurens personlighet.

Bild: Roine Magnusson

Sammanlagt är det 18 titlar oms nominerats till årets Augustpris fördelat över tre olika kategorier; Årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok samt årets svenska barn- och ungdomsbok.

Augustpriset är Svenska förläggareföreningens pris som delats ut sedan 1989 med syftet att årligen belöna och säta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Priset till vinnarna är en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor.

Roine Magnusson och författarna Ottosson tävlar i sin kategori bland annat mot Johan Svedjedal som skrivit en uppmärksammad biografi om Karin Boye: "Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv".

Annons

Vem som vinner respektive kategori tillkännsges på Augustgalan den 27 november.

Läs också: Kumlaförfattaren trefaldigt Augustprisnominerad

Annons

Läs också: Frida Nilsson går i Astrid Lindgrens fotspår

Bokomslag.


Sofia Gustafsson

sofia.gustafsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan