Annons

Annons

Annons

Nu är det dags för Östergren

KOMMENTAR: Kristian Ekenberg om nomineringarna till Augustpriset.

När stora priser ska delas ut, från Oscarstatyetter till vårt eget Augustpris, brukar man då och då häpna över att någon veteran inte redan har garderoben hemma full av statyetter.

Hur har jury efter jury år efter år kunnat ignorera just den ikonen?

Läs mer: Dialogrecension av Klas Östergrens Augustnominerade roman

Klas Östergren.

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Jag får en sådan överraskning i år när jag läser att Klas Östergren inte har ett Augustpris redan och att han sedan tidigare bara har en nominering.

Annons

Nu har han åtminstone en andra och det är kanske årets minst överraskande nominering. Hans ”I en skog av sumak” är en av dessa romaner som man mot slutet läser långsamt för att den inte ska ta slut, som Margaretha Levin Blekastad och jag konstaterade när vi dialogrecenserade den i höstas.

Annons

Ironiskt nog finns det äldre Östergren-romaner som skriker August högre än vad ”I en skog av sumak” gör. Detta är dock Klas Östergrens år – han lyser starkast.

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Roligt att juryn lyfter fram debuterande Isabelle Ståhl vars ”Just nu är jag här” är en av de romaner som fångar så-lever-vi-nu-känslan som så många författare misslyckas med.

Nomineringen av ”Just nu är jag här” är också en nominering för framtiden. Både för Isabelle Ståhl och för de unga läsare som kan hitta till litteraturen via denna berättelse om deras liv.

I samtidskänsla är också "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru svårslagen.

Poesin brukar ha svårt att hävda sig i Augustpris-sammanhang, och att som poeten Jenny Tunedal bli nominerad kan bara det ses som en seger.

Och bland nomineringarna till fackböcker förvånas nog ingen som har läst recensionerna av att Johan Svedjedals Karin Boye-biografi ”Den nya dagen gryr” får en nominering och tävlar mot bland andra Hédi Frieds "Frågor jag fått om Förintelsen" och Sven Olov Karlssons ”Brandvakten” om den stora skogsbranden i Västmanland.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan