Annons

Annons

Annons

Annons

Fler åtgärder på Dramaten efter upprop

En omarbetad medarbetarenkät, kompetensutveckling för chefer och en handlingsplan för att motverka tystnadskulturen.

Skådespelaruppropet har skakat om hela kulturvärlden och Dramaten vidtar nu en rad åtgärder.

Efter ett dygn av krismöten ända upp på regeringsnivå börjar nu flera kulturinstitutioner försöka visa handlingskraft. I går blev det känt att Dramaten tar in juridisk assistans och psykologer efter uppropet i Svenska Dagbladet där närmare 500 skådespelare beskriver grova sexuella övergrepp.

I dag på morgonen skickades även en medarbetarenkät ut till nationalscenens anställda, som har fram till den 24 november på sig att svara på de frågor som ställs där. Resultatet av enkäten väntas sedan vara sammanställt någon gång i mitten av december.

– Processen måste göras ordentligt och det är inte säkert att den redovisas offentligt. Å ena sidan är transparens att föredra, å andra sidan handlar det om extremt känsliga ämnen, säger Dramatens presschef Mimmi Fristorp till TT.

Annons

Annons

Dramaten.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bland de kortsiktiga åtgärder som teatern vidtar finns psykolog- och juristhjälp till de anställda, och kommande seminarium för kunskapshöjning om sexuella trakasserier för personalen. På längre sikt blir det kompetensutveckling för teaterns chefer, och jämställdhets- och arbetsmiljöexperter ska kallas in.

– Det behövs hjälp utifrån av någon som inte är en del av den här världen. Vi tar också fram en konkret handlingsplan för att bli av med den osunda tystnadskultur som råder, och det arbetet börjar i dag. Vi måste ta fram en långsiktig plan för att Dramaten ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Mimmi Fristorp.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skrev under gårdagen på sitt Instagramkonto att hon kommer att arbeta fram "tydliga politiska verktyg" för att driva på och följa upp en förändring. Enligt kulturdepartementet är det för tidigt att ge en konkret tidsplan ännu men man meddelar att arbetet pågår.

"Det mest konkreta tidsmässigt är hur regleringsbreven ska se ut för nästa år, de beslutas om strax innan jul", skriver kulturministerns pressekreterare Kristoffer Talltorp i ett mejl till TT.

Fakta: Skådespelaruppropet

I ett upprop från 456 kvinnliga skådespelare, som publicerades i SvD i onsdags kväll, berättas om övergrepp inom film- och teatervärlden. Upproret går under namnet #tystnadtagning på social medier. Sofia Helin, Lena Endre, Marika Lagercrantz och Marie Göranzon är några av de skådespelare som skrivit under. Fler namn har nu tillkommit och på fredagen var uppropet undertecknat av 514 personer.

Annons

Annons

Här är ett axplock av vittnesmålen, alla citat återges anonymt:

• ”Jag blev våldtagen av en skådespelarkollega. När jag berättade om övergreppet för en regissör jag jobbat med svarade han skämtsamt att ’nu blir jag orolig för att du ska anmäla mig för sexuella trakasserier’, han syftade på den gången han försökte kyssa mig då jag var hans regiassistent. Han blev senare teaterchef och anställde också våldtäktsmannen som skådespelare med förklaringen att det är hans vän. (Våldtäkten är polisanmäld, men utredningen nerlagd).”

• ”Jag var på en inspelning där den manliga stjärnan betedde sig så vidrigt mot alla kvinnor, och speciellt de i beroendeposition, mask- och kostymassistenter, att bolaget fick anställa ett förkläde för att hela tiden vakta honom.”

• ”Svindlande många är antalet gånger jag förlamad av obehag suttit med – mellan tagningar, på luncher och på fester när manliga kollegor i alla åldrar provocerande högt, vitt och brett recenserat mitt och mina kvinnliga kollegors utseenden, kroppar och fysiska ’tillgångar’ (eller avsaknad av dessa) i ett försök att manifestera rollen som regelsättare för vad som är en önskvärd kvinna. Jag satt där för första gången 11 år gammal. Nu, 22 år senare, är kommentarerna grövre och historierna om kvinnliga skådespelares icke önskvärda beteenden (till exempel att stå upp för feministiska värderingar) ännu fler.”

Källa: Svenska Dagbladet


Sara Haldert/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan