Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Här är ficktjuvarnas knep i julhandeln: "Ska kunna byta riktning om de ser ett offer"

Nu när julhandeln drar i gång är det högsäsong för ficktjuvar.
Trollkarlen Robert Ace har ägnat flera år att lära sig tjuvarnas knep.
– Om det krävs kan de ta flera tillfällen, förklarar han för SVT Nyheter.

Bilden är arrangerad.

Bild: Erik Mårtensson/TT

Annons

I ett klipp hos SVT Nyheter visar Robert Ace hur ficktjuvarna arbetar. I åtta år han studerat övervakningsfilmer för att kunna se hur tjuvarna beter sig och vad de har för kroppsspråk. Han har också letat efter ficktjuvar i verkligheten.

"De har ofta blicken nedåt för att de håller koll på fickor och väskor. De har också en planlös, lite vaggande gång, eftersom de när som helst ska kunna byta riktning om de ser ett offer", säger Robert Ace till SVT Nyheter.

Annons

Annons

Trollkarlen brukar också hålla föreläsningar för poliser och väktare för att lära dem att upptäcka ficktjuvarna.

"Kunskaperna går till något bra, för om polis och personal på gallerior kan känna igen de här beteendena så ökar det deras chanser att komma på tjuvarna".

Det finns knep att ta till för att göra det svårare för tjuvarna. Förutom det klassiska – att stänga fickor och väskor och hålla koll på sina ägodelar, ger Robert Ace också andra förslag.

"Håll för koden när du står i kassan, sätt handen för mobilen när du kliver på ett tåg och stäng fickorna. Det blir lite jobbigare för dig, men det blir också svårare för ficktjuven. Du behöver inte vara paranoid för att vara säker, säger han till SVT Nyheter.


Beatrice Emmerik

019-15 52 92
beatrice.emmerik@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan