Annons

Annons

Annons

Almby

Nobelpristagare till Örebro universitet

Två av årets Nobelpristagare i medicin föreläser vid Örebro universitet i december. Amerikanerna Michael W. Young och Michael Rosbash fick Nobelpriset för sin forskning om människans biologiska klocka.

Text

Michael W. Young och Michael Rosbash. Arkivbilder: TT.

Annons

Duon ska hålla en föreläsning som är öppen för allmänheten. Tillsammans med kollegan Jeffrey C. Hall har de båda forskat om hur människans inre biologiska klocka påverkar våra liv. Under föreläsningen berättar forskarna om sina upptäckter, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

"Jag är mycket glad över att forskare, lärare och studenter vid Örebro universitets får chansen att höra Nobelpristagarna själva berätta om sin upptäckt av något som är väsentligt för allt biologiskt liv", säger rektor Johan Schnürer i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Forskningen handlar om hur den inre biologiska klockan styr till exempel sömn, kroppstemperatur och ämnesomsättning. Ett exempel är jetlag, som är en förskjutning av dygnsrytmen. Människor kan påverkas negativt av längre perioder av denna förskjutning och då ökar risken för sjukdomar, visar forskningen.

Redan på 70-talet kunde forskare konstatera att fruktflugors gener påverkas av dygnsrytmen. De tre Nobelpristagarna har lyckats visa på vilket sätt det sker.

Det är inte första gången Örebro universitet får besök av Nobelpristagare. Senast förra året besökte fysikpristagaren Duncan Haldane universitetet. Och för tre år sedan föreläste kemipristagarna William Moerner och Eric Betzig för en fullsatt sal.

På universitetets hemsida kan vem som helst anmäla sig till föreläsningen, som hålls den 14 december.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan