Annons

Annons

Annons

Augustpriset till Anyuru: "En dystopi kan lära oss vad vi har"

Det blev tredje gången gillt för Johannes Anyuru. Han tilldelas årets skönlitterära Augustpris för sin dystopi om ett framtida Sverige där muslimer sätts i läger.

"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru får årets Augustpris i den skönlitterära kategorin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Annons

Han var en av de mest förhandstippade. Men något tacktal hade Johannes Anyuru inte förberett inför årets Augustprisgala, där han inledde med den arabiska hyllningsfrasen till Gud: "Alhamdulillah".

– Det är en jättestor ära, det är det finaste priset man kan få i Sverige nästan. Jag är väldigt glad för när jag skrev den här boken kände jag att jag ville skapa ett rum i den svenska offentligheten där jag som muslim kunde tala och dryfta våra frågor, säger han till TT.

Skildrar terror

Anyuru, som var nominerad för tredje gången, skildrar i "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" en framtid där muslimerna måste skriva på medborgarkontrakt för att inte kallas Sverigefiender. Boken föddes ur terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo och inleds med ett attentat utfört av tre individer som svär trohet till IS. Handlingen tar dock en oväntad vändning när en av de medverkande säger sig komma från framtiden.

Annons

Annons

TT: Är den här romanen sprungen ur din värsta mardröm?

– Ja det är den naturligtvis, den är ett slags dystopi, men en dystopi kan också lära oss vad vi har, säger Anyuru, som förklarar att boken är sprungen ur en rädsla över att vara politikens objekt.

– Som muslim är man ofta den människa som politiker artikulerar sin politik kring: "problemet är muslimer, problemet med våld i förorten" och så vidare. Det skapar en rädsla för vilka beslut som fattas, ett slags akut kroppslig rädsla, när man hör att det finns politiker som tycker att muslimer inte är hundra procent mänskliga, till exempel. Då tänker man att det där kan påverka mig, min dotter, mina söner, deras skolgång.

Årets svenska barn- och ungdomsbok tilldelas "Fågeln i mig flyger vart den vill" av Sara Lundberg.

Kvinnliga föregångare

Som bästa barn- och ungdomsbok valdes Sara Lundbergs "Fågeln i mig flyger vart den vill", en bilderbok för äldre barn, inspirerad av konstnärinnan Berta Hansson.

– Jag kände mig besläktad med henne. Men att kunna skriva om en flicka i början av 1900-talet på att sätt som gör att man når in i en tioåring av i dag, det var att vara på osäker mark, säger Lundberg som också tog emot priset 2009 tillsammans med tre medförfattare, för "Skriv om och om igen".

LÄS MER: Kindstrand och Enander dubbelrecenserar Anyurus roman.

Annons

Författaren Fatima Bremmer får priset för Årets Svenska fackbok. "Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström".

Annons

Även årets svenska fackbok handlar om en kvinnlig föregångare: Fatima Bremmers "Ett jävla solsken", om journalisten Ester Blenda Nordström. Som journaliststudent upptäckte Bremmer att det inte fanns en enda biografi om pionjären.

– Jag blev så oerhört provocerad och upprörd, hade hon varit man hade det funnits flera stycken.

Och hur skulle Nordström då ha firat? Med ett järn och en cigg, tror Fatima Bremmer.

LÄS MER: Cecilia Ekebjär recenserar boken om Ester Blenda Nordström.

LÄS MER: Kristian Ekenberg inför Ausustpriset "Nu är det dags för Östergren"

Fakta: Årets pristagare

Årets skönlitterära bok: "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru

Årets svenska fackbok: "Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström" av Fatima Bremmer

Årets svenska barn- och ungdomsbok: "Fågeln i mig flyger vart den vill" av Sara Lundberg

Annons

Lilla Augustpriset: Saga Miketinac, för "Den röda cykeln"

Fakta: Augustpriset

Augustpriset delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna får 100 000 kronor och en Auguststatyett. Men det största priset är den försäljningsuppgång som följer.

Vinnarna utses genom att en jury nominerar sex kandidater i varje kategori. De nominerade titlarna läses sedan av en elektorsförsamling där en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker. Flest röster vinner.

Lilla Augustpriset vänder sig till skribenter mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kronor.

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan