Annons

Annons

Annons

Örebro län

Teatervåren i Örebro och länet – barnvänligt och politiskt varvas med klassiker

Det är valår vilket märks på scengolvet där både den svenska politiska historien och dagens aktivism tar plats under våren.

Fotograf: Sara P Borgström Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén i "De redan frälsta" av Riksteatern kommer till Örebro 25 februari.

Annons

Vi har flera livaktiga lokala riksteaterföreningar i Örebro län som tillsammans ser till att både uppmärksammade pjäser och lite mindre kända föreställningar besöker oss under våren.

Den som rönt mest publicitet på förhand är kanske "De redan frälsta", med Tiffany och Bianca Kronlöf som tillsammans med Thom Gisslén bildar Familjen Kaos. De utmanar både sig själva och publiken i en föreställning med skärpan riktad mot valet 2018. Hjalmar Bergmanteatern. Den spelas på Hjalmar Bergmanteatern den 25 februari.

Fotograf: Patriez van der Wens I "Sång till välfärden" bjuds en lokal kör in att medverka på föreställningen tillsammans med Kaya Ålander och Lennart Jähkel.

Annons

Mer som bör nämnas är att "Kejsaren av Portugallien" spelas 1 mars på Folkets hus i Degerfors, "Fatta! Med Cleo och Juck" spelas 11 mars på Hjalmar Bergmanteatern och "Sång till välfärden" spelas 21 april på Hjalmar Bergmanteatern.

Annons

Fotograf: Sören Vilks Lovisa Onnermark och Niklas Falk spelar i Selma Lagerlöfs klassiker "Kejsaren av Portugallien".

Örebro länsteater har premiär för storsatsningen "Imorgon är nu" den 7 april. Ett brett upplagt epos som tar oss genom Örebros nittonhundratalshistoria.

I ett samarbete med Örebro riksteaterförening har länsteater också bjudit in Tyst teater att spela "Parismiddagen" på Nya China den 18 och 19 maj. "Parismiddagen" syftar till de banketter som arrangerades i Paris under teckenspråkets guldålder på 1800-talet.

I sommar sätter Stadra teater upp en version av Hjalmar Bergmans "Flickan i frack" men dessförinnan uppmärksammar de Örebros storhet på Stadra vinterscen den 24 och 25 februari när föreställningen "Herr Bergman, halka nu inte på isen" äger rum.

Som vanligt kommer också våren med en fars från Lerbäcks teater, den här gången heter föreställningen "Par i kungar" och har premiär 22 mars.

Även barnen har en del att se fram emot i vårens teaterutbud:

Den 2 mars är det premiär på Teater Martin Mutter för "Glashjärnan", från tio år. En pjäs om vänskap och identitet – och om att matematik kan vara så mycket mer än det som ryms i en mattebok.

Foto: Stefanie Andersson Parwin Hoseinia i "Den livsfarliga skogsexpeditionen" på Örebro länsteater.

Annons

Annons

Bara några dagar senare, den 6 mars, har Örebro länsteater premiär för en pjäs som vänder sig till lågstadieelever, "Den livsfarliga skogsexpeditionen". Om Teja som har svårt att få vänner i skolan men som hittar tryggheten i skogen.

De lokala riksteaterföreningarna ser till att öka på utbudet för den yngre publiken. Boulevardteatern kommer till Hjalmar Bergmanteatern den 10 februari med föreställningen "Tappa bort" för barn mellan 2 och 5 år – "en föreställning för de allra minsta med mycket färg, form, musik och komik". Den 18 februari spelas "Stormen av William Shakespeare", ett commediaäventyr som cirklar kring barn och föräldrarollen för barn från 4 år på Kumla bibliotek.

Foto: Martin Skoog Boulevardteatern spelar pjäsen "Tappa bort" för de allra minsta.

Föreställningen "Pettson och Findus – Pannkakstårtan" från 3 år, besöker både Sjöängen i Askersund den 17 mars och Conventum i Örebro den 6 maj.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan