Annons

Annons

Annons

Solna

Dödsdömda KI-forskaren får svenskt medborgarskap – UD hoppas på benådan

Ahmadreza Djalali, forskare på Karolinska Institutet, är fängslad och dödsdömd i Iran. Nu uppger UD för SR att Djalali får svenskt medborgarskap.

Text: 

Djalali, som är iransk medborgare, har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han anklagas av Iran för spioneri för Israels räkning.

Han greps i april 2016. Efter att dödsdomen fastställdes tidigare i år kallade Utrikesdepartementet (UD) upp Irans ambassadör. Det har varit ett svårlöst konsulärt ärende, eftersom Djalali inte har haft svenskt medborgarskap, utan bara permanent uppehållstillstånd. UD hoppas nu på att få konsulärt tillträde till Djalali i fängelset, för att på så sätt kunna få honom benådad.

Annons

Annons

Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran sedan 18 månader tillbaka, anklagad för spioneri. Här visar hon en bild på sin man. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Enligt Djalali själv ska hans bekännelse som sändes i iransk tv ha varit fabricerad. Även Amnesty International anser att bevisen som ligger till grund för anklagan är fabricerade. Flera, tunga FN-experter har uppmanat Iran att släppa Djalali.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson har nyligen pratat med Djalali i telefon under ett besök i Iran.

– Han har en svår depression vilket naturligtvis är fullt förståeligt, med tanke på att han väntar på att dödsdomen mot honom ska genomföras, och han har gått ned 20 kilo i vikt, sa Lars Adaktusson till SR.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan