Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bankerna sviker oss i Askersund

Inga lokalkontor innebär sämre service.

Bild: Tove Svensson

Annons

Det skulle nästan kunna kallas tjänstefel att inte ha bankfrågan uppe i min krönika denna gång! Jag försöker hålla lokal prägel på mina inlägg, gärna med någon form av politisk infallsvinkel. Allra helst vill man ju vara lite fyndig, kanske tangera att vara lite elak. Men alltid med glimten i ögat. Men nu ska jag skriva om bankväsendet. Med fokus på bankerna i Askersund. Det finns en överhängande risk att jag kommer låta både bitter och arg. Jag tänker förstås på Swedbanks förhastade beslut att lämna Askersund. Enligt en obekräftad uppgift jag fått är det 9000 kunder som drabbas. Swedbank var inte först, Nordea lämnade för inte alls länge sedan, SEB för många år sedan. Det vi har kvar är Handelsbanken, som precis startat ett litet filialkontor med öppet ett para dagar i veckan. Heder åt dem, som verkligen förstår vikten av att också fysiskt finnas nära kunderna. De går mot strömmen! Kanske en strategi? I så fall välkommen.

Annons

Annons

Jag tänker förstås på Swedbanks förhastade beslut att lämna Askersund.

Visst förstår jag att man jagar kostnader och en affärsbank skall naturligtvis generera vinst till ägarna. Att det just nu är bankerna som lämnar småkommuner och bidrar till centralisering och en icke önskad urbanisering, gör mig än mer irriterad. Deras oansvariga agerande under bankkrisen, där skattebetalarna fick rädda flera av dem, är sedan länge glömt inom bankvärlden. Nu snackas det bara om miljardvinster! Klart som korvspad att vi löntagare, pensionärer, företagare, föreningar etc. bidrar till dessa enorma vinster. Samtidigt är det inte de förhållandevis små kunderna i vår kommun som drar in de stora pengarna till Swedbank, vi kan nog mer ses som störningsmoment i deras stora finansvärld.

Nu snackas det bara om miljardvinster!

Vad finns det för värden med en bank på orten? Att ha en lokal förankring inte minst bland våra småföretagare är kanske det starkaste argumentet. Att upprätthålla service till våra äldre medborgare ett annat. Självklart kan flera av oss ta oss till både Kumla och Örebro eller Hallsberg. Men någon lokal förankring är det inte. Även för en villaägare är det stora affärer när man lånar. Alla är inte bekväma med internet som motpart. I alla fall inte jag. Det är också ett svek mot landsbygden. Swedbanks flytt är bara ett första steg vad gäller centralisering. Inom kort, 3-5 år, kommer vi se att kontoren i Kumla och Hallsberg också läggs ned. Bankerna har tvingat på oss kortlösningar och drivit på i frågan om ett kontantfritt samhälle. Man har dock inte tagit ansvar för de som blir kvar, de som måste ha kontanter. Jag förstår säkerhetsaspekterna, men å andra sidan så ”rånas” nu kunderna genom olika former av bedrägerier på nätet. Oftast står ju bankerna då skadelösa, medan den enskilde får ta hela ansvaret. Vems är felet för denna utveckling då? Det är kundernas fel, säger bankerna. Det är Bankernas fel, säger jag. Jag är djupt besviken på hur bankerna generellt agerar i landet. Jag är särskilt besviken på min bank, Swedbank, som jag varit torgen sedan 60-talet med min första sparbanksbok. Jag hoppas att jag och alla andra Askersundare kommer hitta en bank som vill finnas på orten och att vi kan föra över våra lån och eventuella tillgångar dit.

Per Eriksson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Askersund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy