Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönikor

Krönika: Rasism kan aldrig rymmas i yttrandefrihet

De senaste veckorna har Expressen och DN avslöjat hur Google och Youtube sprider rasism på nätet. En nazistledare skriker ”hell seger” med knuten näve i en film.

Text

Annons

Med några enkla sökord har det gått att få fram en lista över svenska judar där personerna på listan beskrivs med nedsättande termer. I en film misshandlas en trebarnspappa av nazister. I en annan film framförs dödshot mot poliser. Allt material används som propaganda på nätet.

Trots att publiceringarna är anmälda så finns det med all sannolikhet olagliga materialet sökbart på Google och YouTube. Det är anmärkningsvärt. Google har, visserligen efter mycket stora påstötningar, tagit bort den antisemitiska listan. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill öka trycket på IT-jättarna att ta bort materialet. Tidningsutgivarna har haft en hearing med konstitutionsutskottets ordförande som överväger att kalla Google och YouTube till förhör. Även branschorganisationen Sveriges Annonsörer har protesterat.

Annons

Annons

Yttrandefrihet är viktigt. Det är bra om så många röster som möjligt hörs i debatten. Men, som jag skrivit så många gånger förut, så är yttrandefrihet inte detsamma som att det går att publicera vad som helst i sociala medier eller på nätet. Det är förbjudet att kränka, trakassera och hota. Det är olagligt att utöva hets mot en folkgrupp. Medier, som har en ansvarig utgivare, jobbar efter dessa regler. Det ska givetvis jättar som Google också göra. I grunden är det en trovärdighetsfråga. Vem vill använda ett företags tjänster om företaget visar sig ha odemokratiska värderingar. Inte många. Då kan vi söka efter information någon annanstans.

Ett annat problem är stölder av texter, bilder och filmer. Alla äger rätten till sitt materiel. Det kallas upphovsrätt. Allt som vi på NA publicerar är vårt eget unika material. Trots det har vi upplevt flera exempel på stölder den senaste tiden. Kollegor i branschen vittnar om samma sak. Privatpersoner kopierar artiklar och lägger ut dem på sociala medier. Eller använder bilder som vi tagit på hemsidor. Till och med flera politiker har stulit texter och publicerat dem på sina Facebookkonton. En förening stal ett helt reportage med text och bilder. En kommun kopierade en bild och publicerade den på kommunens sajt på nätet.

Annons

Vi tillåter inga stölder. Ser vi att vårt material publiceras på andra platser än våra egna tar vi kontakt med den som står bakom sajten. Oftast räcker det för att bilder och texter tas bort. Alternativet är polisanmälan och krav på skadestånd. Det är sällan vi behöver gå så långt.

Det är viktigt att värna yttrandefriheten precis som upphovsrätten. Yttrandefriheten är en hörnsten i ett demokratiskt samhälle. Om samhället börjar tillåta avsteg från den finns en fara att mörka odemokratiska krafter får fritt spelrum. Det får inte ske. Upphovsrätten måste vårdas. Det skrivna ordet, bilder och filmer har ett värde. Det gäller att bevara det.

 

 

 

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan