Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Företag erbjuder hjälp att gå ur Svenska kyrkan – kan vara olagligt

Under den senaste tiden har flera svenskar fått sms som erbjuder hjälp att gå ur Svenska kyrkan. Att gå ur Svenska kyrkan kostar i verkligheten ingenting och marknadsföreningen kan dessutom vara olaglig, skriver DN.

Text: 

Annons

"Hej, du har fått ett tips från en vän: Spara tusentals kronor varje år på din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan".

Så lyder det meddelande som har spridits den senaste tiden. Genom att följa länken som skickas i meddelandet och skriva in sina uppgifter, erbjuder sajten personer hjälp att gå ur Svenska kyrkan. Om man gör det skickas sedan en faktura på 369 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Men i själva verket kostar det ingenting att gå ur Svenska kyrkan. Vem som helst kan göra det genom att kontakta sin församling eller genom att ladda ner en blankett gratis från Svenska kyrkans hemsida. Även om det inte är olagligt att ta betalt för tjänster som är gratis måste den informationen ges till kunden vid köperbjudandet. Om detta saknas kan detta vara ett brott mot marknadsföringslagen.

– Jag vet att Konsumentverket har tittat på flera fall när man tar betalt för något som egentligen är gratis. Det får man göra. Men då är det väldigt viktigt att det framgår tydligt redan vid köperbjudandet. Det verkar inte vara fallet här vilket är oseriöst och kan leda till att man tilldöms böter, säger Mattias Grundström, förbundsjurist på branschorganisationen Swedma, till DN.

Såhär ser sms ut som flera svenskar har fått som uppmanar att gå ur svenska kyrkan. Foto: Skärmdump


Dessutom måste privatpersoner tacka ja till den typen av sms innan företag får skicka ut liknande meddelanden.

– Reglerna är väldigt enkla. När det gäller direktannonsering via sms måste mottagaren först ha gett tillstånd till det. Det gäller för alla elektroniska massutskick, säger Grundström till DN.

Annons

Hemsidan innehåller ingen information om företaget eller vilka som arbetar där. Det enda som finns är en adress till en postbox i Malmö och ett telefonnummer som leder till en telefonsvarare, där en röst uppmanar till att besöka hemsidan, skriver DN.

Annons

Annons

Till toppen av sidan