Annons

Annons

Annons

Asfaltstvisten i Örebro kommun

Örebro kommun i konflikt med NCC – håller inne betalningar: "Använt asfaltstyp som är sämre"

Kvalitetstester visade på brister både vad gäller asfalten i sig och utförandet av asfalteringen. Men entreprenören NCC valde att inte åtgärda bristerna – istället hävde man avtalet med Örebro kommun. Nu mothäver kommunen avtalet – och håller inne med betalningarna.

Text: 

(Arkivbild)

Bild: TT

Annons

Bristerna har upptäckts i stickprovskontroller som utförts under 2017. De nedslående resultaten av dessa har fått kommunen att hålla inne med betalningar till NCC. Bland annat har man kunna se att den låga kvaliteten på asfalten gör att den slits snabbare än normalt.

"NCC har dels lagt asfalt på ett felaktigt sätt utifrån vad som anges i vårt avtal, dels använt asfaltstyp som i olika avseenden är sämre än den vi har beställt och som vårt avtal säger att de ska använda. Eftersom det innebär att NCC fakturerat och därmed tagit betalt för något som de inte har utfört och levererat, har vi under hösten hållit inne med betalningar och krävt att NCC ska vidta åtgärder för att rätta till de allvarliga bristerna", säger Tommy Karlqvist, projektledare på Park och gata, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Örebro kommun kommer också att kräva att NCC ersätter de kostnader som uppstår till följd av företagets avtalsbrott.

"Vi kan inte godta att våra entreprenörer tar betalt för något som de inte levererar. Det handlar om att värna om örebroarnas skattepengar och att givetvis stå fast vid att avtal ska följas", säger Ullis Sandberg (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan