Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro City

Unik läsarfilm: Här drar "tromben" fram genom Stadsparken: "Kolla vattenytan!"

Plötsligt ökar vindstyrkan och en tromb sliter med sig löv, grus och pizzakartonger upp i luften innan den drar ut i Svartån. Örebroare fick uppleva naturfenomenet på riktigt nära håll i Stadsparken i Örebro på söndagen.

Läsarbild: Jakob Karlsson

Annons

Inbäddat innehåll

Den unika läsarfilmen togs av örebroaren Jakob Karlsson som promenerade i parken med en vän. Man ser hur den lilla, men kraftfulla, tromben växer fram i anslutning till kaféet mittemot scenen. På filmen ser man hur föräldrar tvingas dra undan sin barnvagn från tromben.

Annons

Annons

Därefter drar den vidare ned mot ån. På gång- och cykelbanan tilltar den i styrka och flera personer med cyklar flyttar sig raskt. När den kom ned över vattenytan ser man hur den drar med sig vatten upp i luften och en klassisk tratt formas. På filmen hör man personer kommentera fenomenet:

"Se på vattnet! Kolla vattenytan!"

Den här typen av trombliknande väderfenomen kallas ofta för fallvind. Här är ett annat exempel!

Under söndagen befann sig örebroaren Aldina och hennes pojkvän vid småbåtshamnen i Örebro. På andra sidan Svartån svepte också en mindre tromb fram på gång- och cykelbanan. Hon lyckades också fånga några sekunder av detta med sin kamera:

Inbäddat innehåll

■ Har du också film eller bilder på tromber i Örebro län? Hör av dig till NA! Mejla till nyhet@na.se.

Annons

Annons

Till toppen av sidan