Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Nytt projekt för asylsökande ska ge kunskapslyft: "Viktigt att känna till sina rättigheter"

Örebro Rättighetscenter kommer att starta ett nytt projekt – en satsning på ett kunskapslyft för asylsökande med fokus på mänskliga rättigheter och diskriminering. Bidrag från länsstyrelsen gör projektet som startar i höst möjligt.

Foto: Marcus Ericsson / TT Petra Elb, verksamhetsansvarig vid Örebro Rättighetscenter.

Bild: Eric Blomqvist

Annons

Statsbidraget Tidiga insatser för asylsökanden genom länsstyrelsen har beviljats till Örebro Rättighetscenter.

"Vi är väldigt glada att vår ansökan beviljats, det visar att länsstyrelsen tror på vår verksamhet och förstår vikten av att känna till sina rättigheter”, säger Petra Elb, verksamhetsansvarig vid Örebro Rättighetscenter i ett pressmeddelande.

Annons

Projektet som kommer att bedrivas genom studiecirklar i Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Askersund ska fokusera på att arbeta med normer, mänskliga rättigheter och diskriminering och beräknas nå omkring 200 asylsökande.

Annons

Rättighetscenter har även tidigare genomfört liknande projekt men då med fokus mot ensamkommande barn. Vad som framkom då var bland annat att kunskap om rättigheter saknades generellt inom gruppen asylsökande.

"I samtal på bland annat språkcaféer har det framkommit att asylsökanden till viss del blivit informerade om sina rättigheter, men inte alls i samma utsträckning som för ensamkommande barn. Vi menar att det finns ett behov av kunskap om rättigheter för gruppen asylsökande i stort”, säger Petra Elb.

Projektet kommer att starta i oktober 2018 och pågå under ett års tid.

Till toppen av sidan