Annons

Annons

Annons

Örebro

Örebro länsteater: Vi gör konst, inte sanning

Davood Tafvizian och Jonas Hedlund i Imorgon är nu. Foto: Daniel Andersson

Annons

Replik till ”Vänstervridet på Länsteatern” (NA 22/5)

Örebro länsteater har under spelåret 17/18 arbetat för att skapa föreställningar som på olika sätt siktat på att belysa vår historia, för att väcka tankar inför framtiden. Inför det val som vi hoppas alla röstberättigade i landet deltar i.

Teatern är liksom de flesta uttrycksformer politisk, ord och även bilder är politiska. Men vi är inte, och ska inte vara partipolitiska. Vårt mål är att vara en fri och obunden kraft som genom vår konst reflekterar över och belyser de processer som skapar samhället. Det kan innebära att vi provocerar och irriterar, genom de konstnärliga val vi gör, eller inte gör. Vi kan också misslyckas i vår strävan.

Annons

Vi försöker inte berätta sanningen, vi gör konst. Konst som kan inspireras av personer som funnits och händelser som skett.

Annons

I pjäsen Imorgon är nu tittade vi tillbaka på 1900-talet ur ett Örebroperspektiv. Självklart har socialdemokratin en framträdande roll i den svenska 1900-talshistorien, men pjäsen har på inga sätt en socialdemokratisk agenda, eller en frikyrkoagenda – som också är en rörelse med en framträdande roll i Örebros historia.

Vi försöker inte berätta sanningen, vi gör konst. Konst som kan inspireras av personer som funnits och händelser som skett. Karaktärerna i Imorgon är nu hade repliker som vi kan återfinna i politiska debatter, men de är inte representativa för vad länsteatern som organisation står för.

Men teatern måste kunna kräva av sin publik att kunna se bortom de repliker just jag inte gillar.

Visst som sägs från scenen kan upplevas provokativt, några i publiken kan känna sig bekräftade, några angripna. Men teatern måste kunna kräva av sin publik att kunna se bortom de repliker just jag inte gillar. Ibland lyckas vi inte skapa den komplexa berättelse som vi önskar. Ibland gör vi det och den komplexiteten stör.

Vi är i hög grad skattefinansierade, som alla kulturinstitutioner i landet. Vi har ett uppdrag att nå medborgare i länet med teater av hög konstnärlig kvalitet, teater som belyser samhällets komplexitet och då kan det hända att alla inte uppskattar det vi gör alltid.

Vi välkomnar åsikter om och respons på våra föreställningar, så samtalet om teaterns roll i samhället fortsätter, liksom det helt nödvändiga samtalet människor emellan!

Petra Weckström

vd Örebro länsteater

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan