Annons

Annons

Annons

Annons

Pelle Helgesson i Tunisien

Fängslade ex-örebroaren tappade kontakten med vännerna på grund av bluffmejl

Ett bluffmejl har hindrat fängslade ex-örebroaren Pelle Helgesson från att ha brevkontakt med sina vänner. "Någon ville skada Pelle och få honom att må dåligt", säger en av vännerna till Aftonbladet.

Annons

Tidigare örebroaren Pelle Helgesson sitter fängslad i Tunisien sedan i november 2012. Han greps där när han skulle hjälpa en norsk kvinna vars dotter hade förts bort till Tunisien. Han var anställd av ett norskt säkerhetsföretag. Men de tunisiska myndigheterna trodde inte på Pelle Helgesson och han blev dömd till åtta års fängelse för kidnappning.

Tiden i fängelset har påverkat honom mycket. Han mår dåligt både psykiskt och fysisk. Den kyrkliga organisationen Caritas har kommit att spela en viktig roll i kontakten med Pelle Helgesson. Det berättade vi om i NA i våras. Till den kan han lämna handskrivna brev som organisationen sedan mejlar till anhöriga i Sverige.

Annons

Annons

"Det enda som håller honom vid liv är alla hälsningar och brev", sa Liane Wiberg, en av Pelle Helgessons kontaktpersoner, till NA då.

Enligt Aftonbladet fick kyrkan ett mejl i slutet av mars från en person som uppgav sig arbeta för den svenska ambassaden. I mejlet stod det att kyrkan omedelbart skulle sluta vidarebefordra brev till Pelle Helgesson och kyrkan tog innehållet i mejlet på allvar. Pelle Helgesson tappade därför kontakten med omvärlden under en period.

Men enligt en vän till honm handlade mejlet om en ren bluff.

"Det finns folk som inte vill ha Pelle fri", säger vännen till Aftonbladet.

Kyrkan upptäckte bluffen när de tog kontakt med svenska UD och efter en månad kunde de fortsätta vidarebefordra breven till Pelle Helgesson. Enligt Aftonbladet har en person även tagit kontakt med svenska ambassaden och försökt få ut information om Pelle Helgesson. Men personerna som ligger bakom mejlen har inte kunnat identifieras.

Pelle Helgesson ska inom kort skicka in en ny nådeansökan. Det berättar hans advokat för Aftonbladet.

Bakgrund

2012 Åkte Daniel Bakke och ex-örebroaren Pelle Helgesson till Tunisien för att arbeta för ABP World Group.

De greps när de var nere i Tunisien som personskydd för en norsk mamma som var kallad till en vårdnadstvist, en rättegång i Tunisiskt domstol.

Daniel Bakke dömdes till sex års fängelse för kidnappning men är nu frisläppt. Pelle Helgesson dömdes också för ett liknande fall som hänt tidigare och dömdes därför till tolv års fängelse.

Annons

Mer läsning:

Örebroare gripen för kidnappningsförsök  i Tunisien

Annons

Kritiskt läge för ex-örebroaren i Tunisien – nu befarar kontaktpersonerna det värsta: "Han överlever knappt"

TV: Här kommer vännen till Arlanda efter fyra år - Pelle ensam kvar i fängelset: "Kan bli mentalt jobbigt"

Ny insamling för Tunisiensvenskar

"Hans barn kommer vara vuxna när han kommer ut"

Annons

Annons

Till toppen av sidan