Annons

Annons

Annons

Sörbyängen

Här är affärerna som stöttar bönderna: "Bestämt oss för att hjälpa er så gott vi kan"

Den svåra torkan slår hårt mot svenska bönder – och flera mataffärer har valt att plocka bort utländskt kött som följd. Senaste i raden: Ica maxi universitet i Örebro.
"Vi hoppas på regniga nätter och varma soliga dagar så att det blir en bra skörd trots allt", skriver affären på sin facebooksida.

Text

Annons

Det var i onsdags i förra veckan som flera matvaruaffärer runt om i landet slutade sälja utländskt kött. Det som en följd av den svåra torka som drabbat många bönder. Flera har tvingats till nödslakt av sina djur. Och NA har senaste dagarna kunnat rapportera om att skördarna beräknas bli de sämsta – på över 25 år.

►[+] Sämsta prognosen för spannmål sen 1992: "Kan bli en riktig ekonomisk smäll"

Annons

Nu blir butikerna som sluter upp bakom landets bönder allt fler. En av matjättarna som nu fasar ut allt utländskt producerat kött ur sitt sortiment är Ica Maxi Universitetet på Öster i Örebro.

Annons

"Vi stöttar våra svenska bönder i den torka som uppstått", skriver de på sin Facebook-sida.

Inbäddat innehåll

Extrema torkan orsakar rekordlåga skördar

De har denna vecka slutat att beställa utländskt kött från sina leverantörer, men fortsätter att sälja det som ännu finns kvar i butiken.

"Självklart säljer vi slut på det utländska kött som finns i butiken och på lager så att vi slipper kasta produkterna", skriver affären.

Samtidigt så önskar Ica Maxi Universitetet ett väderomslag – så att böndernas framtidsutsikter blir bättre.

"Vi hoppas på regniga nätter och varma soliga dagar så att det blir en bra skörd trots allt", skriver affären.

Men de är knappast ensamma om initiativ för att försöka hjälpa bönderna. Även Coop i Garphyttan drar sitt strå till stacken. De väljer att skänka allt matsvinn till behövande bönder, eftersom det är brist på foder på många håll.

"Ni vet bäst vad era djur kan äta så kontakta oss och berätta vad ni kan ta emot så sätter vi undan detta till er så ni kan hämta upp det hos oss", skriver affären.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Även Ica Maxi Eurostop hakade på att ge behövande djur matsvinn. Först ut var fåren Sandgrens entreprenad och lantbruk.

"Jätteroligt tycker vi", skriver Ica Maxi

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan