Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Peter Springare: Problemet är avsaknaden av polisiär kärnverksamhet

Efter varje mord uttalar sig politiker i media om att det behövs fler poliser och hårdare straff, de senaste morden i Vivalla har inte resulterat i något nytt. Nog skulle det underlätta arbetet, men det är inte där skon klämmer. Många av de problem vi ser skulle man kunna lösa med nuvarande antal poliser samt inom ramen för nuvarande lagstiftning.

Annons

Att ropa på fler poliser fungerar snarare som ett alibi för dagens makthavare, ett sätt att köpa sig några års tid och måla upp en bild av att man gör något åt saken fast man i själva verket står handfallen inför de problem som sker här och nu.

Annons

Vi har de senaste decennierna tappat fokus från de primära basuppgifterna, nämligen att punktmarkera kriminella och se till att lagföra de för brott de begått.

Jag har länge kritiserat polismyndighetens och politikers hantering av den växande kriminaliteten. Dock inte med det språk eller med de åsikter som journalister och politiskt korrekta tyckonomer kanske velat, eller förväntat sig, få höra. Jag är inte dresserad i samma typ av klimat som Anders Åhrlin (M) eller Kenneth Nilsson (S). Jag är utbildad och specialiserad i att bekämpa kriminalitet och det är också det jag tycker att polisen bör syssla med i större utsträckning.

Det är nämligen där skon klämmer. Problemet är avsaknaden av polisiär kärnverksamhet. Vi har de senaste decennierna tappat fokus från de primära basuppgifterna, nämligen att punktmarkera kriminella och se till att lagföra de för brott de begått. Detta måste ske snabbare och med mer kraft än idag.

Det som politiker och myndighetschefer istället valt att prioritera är nya trender som exempelvis sociala insatsexperiment och samverkansprojekt som endast ger små mervärden på marginalen, när det gäller att förebygga och bekämpa brott. Detta har skett på bekostnad av den polisiära kärnverksamheten.

Annons

Annons

Polisen måste få ökat fokus på kärnverksamheten. Det kommunen kan göra är bland annat att avlasta polisen med administrativt arbete samt med ordningsvakter som kan ta över mycket av det som polisen idag tvingas syssla med. Detta är något vi i Örebropartiet förespråkar och något vi är beredda att driva igenom tillsammans med alla partier som håller med oss i sak.

Peter Springare

Polis och en av Örebropartiets kandidater till kommun- och regionfullmäktige

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy