Annons

Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönikor

Anders Nilsson: Åkessons angrepp mot P3 är obegripligt

Text: 

Vi är mitt inne i valspurten och då berättar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att han tycker att Sveriges radios P3 borde läggas ned. Att det är en skitkanal med vänsterliberal smörja. Han gör det i direktsändning samtidigt som han medverkar i ett program i samma kanal. Det är ett anmärkningsvärt uttalande men också ett av de grövsta påhoppen mot svensk media av en person som faktiskt är satt att vara lagstiftare i Sverige. Jag trodde aldrig vi skulle behöva uppleva detta i ett av världens mest demokratiska länder men samtidigt är det bra att Sverigedemokraterna bekänner färg.

Foto: Lars Ljungmark.

Annons

Annons

Det är inte första gången som Sverigedemokraterna markerar mot public service. När Sveriges Radio och Sveriges Televisions framtida finansiering skulle utredas hoppade partiet plötsligt av utredningen. Motiveringen var att public service inte var tillräckligt saklig i sin journalistik. ”Vi anser att oberoendet och sakligheten måste säkras innan finansieringsmodellen kan diskuteras”, menar SD. Att säga att en radiokanal ska läggas ned och att hävda att public service bedriver en osaklig journalistik är detsamma som att underkänna de traditionella medierna. Den här retoriken känns igen från högerextrema personer som uttrycker sig på hatsajter och sociala medier. Det är också en argumentation som ofta används oavsett vad frågan handlar om. Fraser att ta till när argumenten tar slut.

Inte oväntat hörde många av sig via mejl och i kommentarsfält på sociala medier.

Det fick jag erfara efter min krönika förra veckan. Jag skrev om den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali som på en bild poserar med vapen där Dagens Nyheter är måltavlan. Även om bilden ska vara någon form av satir så är det underliggande budskapet att media är något dåligt. Jag skrev att publiceringen är osmaklig och i förlängningen farlig för demokratin då det redan idag förekommer hot och våld mot journalister. Inte oväntat hörde många av sig via mejl och på sociala medier. Många tackade för krönikan. Andra kallade mig för allt mellan himmel och jord, menade att vanliga medier i Sverige bara sprider lögner, att vi mörkar sanningen och att vi journalister är odemokratiska. Att vi bara låter vissa åsikter komma fram. En person skickade till och med en bild på en gravsten som skulle symbolisera att den svenska pressen var död och begraven.

Annons

Annons

Vi är noga med att ge alla partier utrymme i våra medier.

Därför vill jag påminna om hur vi arbetar i den pågående valrörelsen. Vi är noga med att ge alla partier utrymme i våra medier. Vi låter politiker från alla partier blogga på na.se. Vi arrangerar livesända politiska debatter i tio kommuner där alla partier är inbjudna. Vi gör granskningar av olika ämnen där samtliga partier får säga sitt. Genom vårt digitala verktyg #kandulova kan väljarna ställa frågor direkt till partierna i de olika kommunerna. Alla partier har möjlighet att svara. I allt vi gör är också alla partier med. NA:s sätt att arbeta skiljer sig inte mot hur public service arbetar eller publicerar nyheter.

Så Jimmie Åkesson och andra som tycker att medierna har en osaklig rapportering - är det odemokratiskt att vi redovisar vad alla partier tycker inför valet? Värnar vi inte yttrandefriheten genom att låta alla partier få höras och synas?

Annons

Annons

Till toppen av sidan