Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönikor

Därför avslöjar vi Niklas Eliassons nya namn: ”Ett namnbyte påverkar inte vår publicistiska hållning”

Text: 

Är det fel att berätta att den dömde serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson bytt namn? Har inte allmänheten rätt att veta vad han heter? Eller försvårar en namngivning hans chanser att komma tillbaka till samhället?

Frågorna är många och har ställts på sin spets efter NA:s publicering att Niklas Eliasson bytt namn till Niklas Eriksson. Den 11 oktober släpps han fri och har då avtjänat två tredjedelar av det tolvåriga fängelsestraff som han dömdes till efter två fall av grov våldtäkt, sex fall av försök till våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och flera andra brott. Någon kritiker jämför NA:s publicering av Niklas Eliassons nya namn med medeltidens skampåle. Jag tänker annorlunda. Därför ska jag förklara hur jag resonerat kring namngivningen.

Annons

Annons

Foto: Polisen

Niklas Eriksson är en av Sveriges mesta serievåldtäktsmän. Under flera år höll han Örebro i skräck genom sina kvinnoöverfall. Efter flera av överfallen valde till och med polisen att gå ut med en allmän uppmaning till Örebros kvinnor att inte vistas ensamma ute i mörker. Det var alltså många människor som berördes av hans brottslighet. När han greps den 11 oktober 2010 erkände han direkt. Därmed är han inskriven i den svenska kriminalhistorien. Den grova brottsligheten och den påverkan den fått på Örebro som stad gör att det finns ett uppenbart allmänintresse kring vad som händer med Niklas Eriksson. Byter han namn är det en så viktig information att allmänheten måste få veta det. Ett tungt vägande skäl är givetvis att han inte avtjänat sitt straff ännu utan är villkorligt frigiven och kommer att behöva anmäla sig till övervakare under resterande strafftid.

Allmänintresse betyder att något är så viktigt att allmänheten måste få veta.

Det är just allmänintresset som avgör om medier publicerar namn eller inte på till exempel dömda brottslingar. Allmänintresse betyder att något är så viktigt att allmänheten måste få veta. Motsatsen är nyfikenhet som innebär att det är kul att veta, men det är inte nödvändigt. I det här fallet är det för mig som utgivare solklart att Örebros invånare har rätt att veta att Niklas Eriksson inte tänker flytta tillbaka till Örebro igen. Allmänheten har också rätt att få veta att han släpps den 11 oktober.

Annons

Annons

Att vi berättar om Niklas Eliassons nya namn är en konsekvens av att vi tidigare valt att publicera hans namn. En administrativ åtgärd som ett namnbyte ska inte påverka vår publicistiska hållning när vi fortsättningsvis rapporterar om Niklas Eriksson. Vi har valt samma linje när det gäller örebroaren Tony Olsson, fälld för polismorden i Malexander. Han heter numera Tony Byström. Vi gjorde samma sak med Lars-Inge Svartenbrant, som bland annat bytte namn till Lars Ferm och vi har även berättat att Thomas Quick heter Sture Bergwall.

En person som begått mycket allvarlig brottslighet i samhället får räkna med att tåla mycket publicitet.

Visst ska Niklas Eriksson ha möjlighet att starta ett nytt liv utanför murarna. Publiceringen av hans nya namn kan försvåra det. Å andra sidan har han gjort sig skyldig till allvarlig grov brottslighet som drabbat många människor och påverkat en hel stad. Det är där allmänintresset får fälla avgörandet. En person som begått mycket allvarlig brottslighet i samhället får räkna med att tåla mycket publicitet.

► Se också:

Serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson flyttar inte hem till Örebro – bosätter sig på ny ort med nytt namn


Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan