Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönikor

Rasister bakom falska nyheter om O helga natt: "Ynkliga islamofober som inte kan stava till ordet demokrati"

Text

I veckan har Örebro och örebroarna fått känna på hur extremhögern försöker sprida falska påståenden kring den populära konserten O helga natt. Konserten, som lockar 25 000 människor till Stortorget och som brukar sändas i TV 4 på julafton, blir troligtvis inte av i år. Det här har bland annat NA kunnat berätta i flera artiklar under hösten. Flera högerpopulistiska sajter, både i Sverige och utomlands, hävdar att turbulensen kring konserten beror på religiösa syften. Den högerpopulistiska holländska nättidningen Voice of Europé skriver att konserten ställs in på grund av att Sverige vill tona ner sina kristna traditioner – till förmån för muslimska firanden. ”Det här är förmodligen ännu ett exempel på att svenska traditioner trycks ned för att inte förarga migranter som inte är kristna”, skriver skribenten ”Emma R.”

Annons

Annons

(Bilden är ett fotomontage.)

Bild: Håkan Risberg

Givetvis är det här inte sant. Det här är istället ett exempel på en av många fejkade nyheter som först sprids på någon högerextrem sajt och sedan delas vidare på sociala medier. Ofta går det snabbt och när rykten sprids från mun till mun så blir plötsligt en lögn till en sanning. Syftet med publiceringen är rent rasistiskt. Det handlar om att misskreditera en religiös grupp i samhället. Att skapa polarisering.

NA har berättat vad som är orsaken till att O helga natt troligtvis inte blir av, men jag gör det en gång till ifall någon missat det. Redan i början av september publicerade vi att Örebro kommuns marknadsföringsbolag Örebrokompaniet inte kommer att sponsra konserten i år. Bidraget på 900 000 kr dras in för att arrangören inte lämnat ett underlag för hur arrangemanget ska genomföras. Det saknas projektorganisation, en detaljerad budget och projektplan. Då det är mycket kort tid kvar till konserten väljer därför kommunen att hoppa av som tung partner. Senare har TV 4 gått ut och berättat att det inte blir någon TV-sändning på julafton heller.

Annons

Vår viktigaste uppgift är ju att ge en så korrekt bild av händelser som möjligt.

Annons

För oss som arbetar inom media är det oförklarligt hur vissa medier kan välja att publicera rena lögner. Vår viktigaste uppgift är ju att ge en så korrekt bild av händelser som möjligt. Det ska finnas tillförlitliga källor för det vi publicerar.  Ännu mer oförklarligt är det att se hur besökare på svenska extrema brunfärgade sajter sprider det falska ryktet om O helga natt. Skribenterna eldar på varandra trots att alla förmodligen vet att det de skriver inte är sant. Många har reagerat på detta.  ”Man vill helt enkelt inte veta vad som är sanningen, man föredrar hatet”, skriver en besökare på NA:s facebooksida.

Fejkade nyheter innebär att någon har en agenda att föra ut rykten som ska gynna egna intressen. I det här fallet handlar det om rasister som inte accepterar mångfald. Som inte kan acceptera att människor är olika. Ynkliga islamofober som inte kan stava till ordet demokrati.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan